Ombudsmand revser kommune i anbringelsessag

Qaasuitsup Kommunias håndtering af anbringelse af en 17-årig pige, der på tragisk vis endte med at tage livet af sig selv under en anbringelse i anstalten i Aasiaat tilbage i 2013, får nu voldsom kritik fra Inatsisartuts Ombudsmand, Vera Leth.
Foto © : Kristian Steenholdt/KNR
Skrevet af Laura Aggernæs
21. maj 2015 16:46

Den 17-årige pige blev anbragt i anstalten efter at have udøvet vold mod en mand, der blev indlagt på Dronning Ingrids Hospital og som senere døde af sine kvæstelser.

Her tilbragte pigen 22 dage, før hun endte med at tage sit eget liv.

22 dage, hvor kommunens sagsbehandling trak i langdrag, selvom FN's børnekonvention, som Grønland har tilsluttet sig, slår fast, at fængsling af et barn kun må ske som en sidste udvej, i det kortest mulige tidsrum og i institutioner afgrænset fra voksne indsatte.

I en anonymiseret gennemgang af forløbet fra ombudsmanden, fremgår det blandt andet, at kommunen først efter 11 dage tog kontakt til en døgninstitution med henblik på at anbringe pigen.

Dagen efter meldte institutionen tilbage, at de ikke havde plads. Og da pigen ikke kunne anbringes i Danmark på grund af manglende sprogkundskaber, tog kommunen i stedet kontakt til det nuværende departement for familie, ligestilling og sociale anliggender.

Departementet kom med et forslag til et nyt anbringelsessted dagen efter. Men fem dage senere, hvor der endnu ikke var handlet på forslaget fra departementet, begik pigen selvmord i anstalten.

 

Yderst kritisabel håndtering
Ombudsmanden finder kommunens håndtering af sagen yderst kritisabel, og hun kalder kommunens sagsbehandling for 'helt utilstrækkelig'.

Og Vera Leth kritiserer skarpt, at den mindreårige var velkendt i kommunens socialsystem som stærkt psykosocialt udsat, og tidligere havde været indlagt med selvmordstruende adfærd.

Kommunen har i et brev til Ombudsmanden dybt beklaget de mangler, der har været i forbindelse med sagsbehandlingen af sagen. Men de påpeger, at der i løbet af pigens fængsling ikke fandtes realistiske muligheder for at anbringe hende i en sikret døgninstitution.

 

Inatsisartut-udvalg underrettet
Grundet sagens alvor, har ombudsmanden valgt at underrette lovudvalget i Inatsisartut og kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia.

Qaasuitsup Kommunia har efterfølgende meddelt Ombudsmanden, at de nu vil opkvalificere kommunens medarbejdere og gennemgå procedurerne for området.

Ombudsmand Vera Leth har noteret sig, at flere kommuner mangler viden om, hvordan de skal håndtere kriminalsager med anbringelse af mindreårige.

Derfor har hun bedt Departementet for Familie og Sociale anliggender om at komme med en redegørelse for, hvordan de vil sikre, at kommunerne lever op til deres forpligtigelser