Olsvig: IA arbejder ikke imod en mine i Kvanefjeldet

IA's formand afviser overfor KNR, at hendes egen modstand imod Kvanefjeldsprojektet vil være en hindring for fremtidens uranpolitik.
23. november 2014 14:14

 

"Send urannultolerancen til folkeafstemning". Det krav har gjaldet i længere tid både til demonstrationer og fra Inatsisartuts talerstol. 

Nu siger én af de største uranmodstandere, IA's formand Sara Olsvig, til Politiken at hun stadig vil være modstander af en mine i Kvanefjeldet, selv hvis befolkningen ved en afstemning skulle stemme ja til at beholde muligheden for at udvinde uran.

Men det betyder ikke, at hendes parti vil arbejde imod Kvanefjeldsprojektet, siger Sara Olsvig til KNR.


Inuit Ataqatigiit arbejder ikke imod specifikke mineprojekter. Men nu har vi jo ikke set nogen ansøgninger om et projekt i Kvanefjeld endnu, og derfor har vi heller ikke set vurderingerne af de specifikke virkninger på miljøet, siger Sara Olsvig.

 

Har du tænkt dig at ignorere resultatet af en folkeafstemning, hvis den viser opbakning til uranprojekter?

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at grunden til, at vi ønsker en folkeafstemning er, at vi ønsker at høre befolkningens mening. Ellers havde det jo ikke givet mening, at holde en folkeafstemning.

 

Adskiller Kvanefjeld og nultolerance

Til Politiken siger Olsvig, at det er to forskellige ting, at gå ind for en folkeafstemning og være for og imod et konkret mineprojekt.

Hun er imod Kvanefjeldsprojektet, fordi hun er bange for, det vil gå ud over andre erhverv omkring Narsaq.

- Vi ønsker at bevare Sydgrønland som et landbrugsområde, så vi kan øge vores selvforsyning, vi ønsker at beskytte miljøet, så vi kan give ro og stabilitet omkring de erhverv, der allerede eksisterer.

 

IA bør respektere flertal

Sara Olsvigs udlægning vækker vrede hos Jess G. Berthelsen, formand for fagforeningen SIK. Han mener, at IA-formanden "taler med to tunger", når hun opfordrer til at inddrage befolkningen direkte med en folkeafstemning, og samtidig siger, at hun vil være imod en mine med uran i Kvanefjeld uanset hvad.

- Så fremt man spørger befolkningen, skal man jo respektere et flertal, også hvis der bliver sagt ja til, at man godt kan udvinde de steder, hvor der er uran, siger han til KNR.

Læs også IA fastholder nultolerance

SIK's formand mener altså, at det ikke kun er et spørgsmål om arbejdspladser men også om Sara Olsvigs indstilling til demokrati. Han fremhæver i øvrigt, at nultolerancen allerede er ophævet ved afstemning blandt landets politikere i Inatsisartut.