Underholdsbidrag: Olsvig afviser kommunerne

Naalakkersuisoq for sociale anliggender er ikke klar til at overtage de store udgifter, kommunerne har i forbindelse med borgere, der ikke betaler underholdsbidrag.
Foto © : Morten Heilmann/KNR
19. september 2017 11:03

Kommune Kujalleq og Qeqqata Kommunia var mandag på banen med en klar opfordring: De vil have naalakkersuisut til at ophæve den forordning, der betyder, at kommunerne skal lægge ud, når deres borgere ikke betaler underholdsbidrag til en tidligere partner eller lignende.

Men det kommer ikke til at ske, fortæller naalakkersuisoq for sociale anliggender, Sara Olsvig.

- Hvis vi ophæver forordningen, så er det børn og enlige mødre og fædre, der bliver ramt, siger hun.

Kommunernes sammenslutning støtter de to kommuner, der har bedt Inatsisartut og Naalakkersuisut om at hjælpe med at overtage ansvaret for de store udgifter.

Sara Olsvig forklarer, at naalakkersuisut arbejder på en ny måde at inddrive den store gæld, borgerne har til det offentlige her i landet.

- Hvis borgeren er i den situation ikke at kunne betale, vil vi i Naalakkersuisut arbejde for, at de får en tæt rådgivning ud over Ilanngaassivik, siger hun med henvisning til et helt nyt system, som naalakkersuisut har foreslået. 

LÆS OGSÅ KANUKOKA bakker Malik Berthelsen op

I Ilanngaassivik skal alle borgeres løn eller overførselsindkomst overføres fra arbejdsgiveren eller det offentlige, og så sørger Ilanngaassivik for, at skat og andre udgifter som underholdsbidrag og husleje til det offentlige bliver betalt, inden den resterende sum udbetales til en bankkonto. 

Men indtil Ilanngaassivik bliver til virkelighed, vil Sara Olsvig og naalakkersuisut ikke ophæve forordningen, der koster kommunerne millioner af kroner, når de skal lægge ud for ubetalte underholdsbidrag.

- De borgere, som skal betale underholdsbidrag, bliver dømt af kredsretten til at skulle betale dem. Derfor kan vi ikke bare beslutte, at de enlige mødre og fædre, som er tilkendt at skulle modtage underholdsbidrag, ikke skal modtage underholdsbidrag mere, siger Olsvig og slutter:

- De sociale forvaltninger må bære det ansvar, de har. Men i det tilfælde kommunerne vil deltage i at bane alternative veje, så vil vi deltage i drøftelserne. Men forordningen kan ikke bare fjernes, siger naalakkersuisoq for sociale anliggender, Sara Olsvig.

I 2016 skyldte borgere i Grønland 334 millioner alene i ubetalte underholdsbidrag.

LÆS OGSÅ Kujalleq har også millioner til gode i underholdsbidrag

LÆS OGSÅ Inatsisartut må tage affære