Atammik-sagen Offer glad for at behandlingerne er startet

Behandlingen af ofrene for geologen Victor McGregors seksuelle misbrug af mange borgere i Atammik er igang. Et af ofrene, 32-årige Avgo Poulsen, der i dag bor i Nuuk, glæder sig over behandlingen på vegne af sine bygdefæller.
Atammik, 9. februar 2017 Foto © : Magssanguaq Qujaukitsoq
Skrevet af Jaaku Lyberth
30. august 2017 07:55

Han deltager dog ikke selv i behandlingen, da han ikke bor i bygden.

- Jeg er selvfølgelig glad på deres vegne, men misunder dem også, fordi de får mulighed for kollektiv behandling. Selvfølgelig er jeg følelsesmæssigt berørt. Jeg ville gerne have været med, siger Avgo Poulsen.

LÆS OGSÅ Flere fortæller om McGregors overgreb

Et rejsehold fra Selvstyret afdækkede under et besøg i Atammik i sommer et stort behov for behandling af de mange ofre i bygden, der blev misbrugt over en periode på 30 år.

Blandt bygdens 200 indbyggere har rejseholdet registreret 21 ofre, der har behov for behandling. Og Qeqqata Kommunia og Selvstyret er nu begyndt med behandlingen.

LÆS OGSÅ Sporene efter McGregor spøger stadig

Et af ofrene, der ikke længere bor i bygden er Avgo Poulsen. Han begyndte at spille bordtennis med Victor McGregor som træner som 10-årig. Og her misbrugte Mcgregor den lille dreng i et års tid.

Efter at have deltaget i fire Grønlandsmesterskaber mistede Avgo Poulsen interessen for bordtennis.

Og umiddelbart efter konfirmationen dukkede nogle af symptomerne af senfølgerne op.

 - Opmærksomhedsbehovet overfor forældre og andre andre voksne kom til udtryk ved tyverier og tilbagevendende vrede overfor mine søskende, fortæller Avgo Poulsen.

Hans ændrede adfærd blev dog ikke opdaget. Og det har været tæt på at gå rigtig galt.

Den nu 32-årige Avgo Poulsen har forsøgt selvmord to gange. Første gang i sin hjembygd.

 - Jeg har forsøgt at hænge mig selv to gange. Følgerne af misbruget har været ekstreme, og jeg følte mig ikke hørt. Heldigvis er det ikke lykkedes mig, siger Avgo Poulsen.

LÆS OGSÅ Bygd er stadig ramt 20 år efter misbrug

Avgo Poulsen har som voksen selv søgt psykologhjælp for at få hjælp til sin tilbagevendende vrede.  

 - Det er noget der altid vil være tilbagevendende, og det kan komme når som helst, hvis man ikke løbende behandler det. Jeg vil altid have behov for hjælp, fortæller Avgo Poulsen.

LÆS OGSÅ Familieudvalg har besøgt Atammik

Qeqqata Kommunia har i dag ikke overblik over hvor mange, der lider efter det de seksuelle overgreb geologen fra New Zealand udsatte dem for. Men der kan være flere voksne som har senfølger efter seksuelt misbrug, lyder vurderingen.