Obama og Merkel samlede titusinder i Berlin

Uden at nævne Trump ved navn tog Obama afstand til hans politik ved stormøde med kansler Merkel i Berlin.
Foto © : AP/RITZAU
Skrevet af Ritzau
25. maj 2017 13:42
Versionist Jaaku Lyberth

Med en indtrængende appel om at sikre de borgerlige frihedsrettigheder og diplomatiske løsninger på verdens konflikter viste USA's tidligere præsident Barack Obama endnu en gang, at han på mange områder er lodret uenig med sin efterfølger.

LÆS OGSÅ Obama råder Trump til at skrue ned for hidsigheden

Men Obama nævnte ikke Donald Trump en eneste gang, da han på Kristi himmelfartsdag deltog i et dialogmøde i Berlin sammen med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, hvor de to svarede på spørgsmål om dilemmaet mellem den kristne tro og realpolitik. Især når det handler om etiske spørgsmål som droneangreb eller druknede migranter.

Fremhævede Obamacare

Derimod nævnte han sin egen sundhedsreform, der går under navnet Obamacare, som Trump og Republikanerne håber at sløjfe og erstatte med et andet system.

Obama erklærede sig stolt af sin reform. Han høstede bifald for sin kritik af, at hans efterfølger vil fjerne sundhedsdækning for over 20 millioner amerikanere.

Ekspræsidenten fik også bifald for sin opfordring til at stå imod fremmedhad, nationalisme og antidemokratiske tendenser rundt om i verden.

Anledningen til mødet mellem ham og Merkel var en protestantisk konference i anledning af 500-året for Reformationen.   

/ritzau/dpa