Nyuddannede kredsdommere skal forhindre ny bunke ubehandlede retssager

Kredsdommerne har længe været overbelastet af arbejde, og gamle retssager har fået lov at vente. Det skal være slut – 1. februar starter et nyt hold på den nye kandidatuddannelse for kredsdommere.
Skrevet af Sandra Meinecke
26. januar 2015 04:38

Grønland har længe manglet uddannede kredsdommer, men det skal der nu rettes op på.

Bunken af ubehandlede retssager har hobet sig op, og arbejdsbyrden for landets kredsdommere har årevis være alt for stor.

Men efter at justitsministeriet i 2013 øremærkede 20 millioner kroner til det grønlandske retssystem, der er der begyndt at ske forbedringer.

 

Blandt andet er pengene brugt på, at uddanne kredsdommere, som kan medvirke til at fremtidens retssystem er mindre belastet.

 - Jeg er glad for at kunne sige, at vi her 1. februar starter det toårige uddannelsesforløb. Det er lykkedes os at ansætte 4 nye kredsdommerkandidater, som går i gang med uddannelsen, sådan at vi forhåbentlig om to år har mulighed for at kunne ansætte yderligere kredsdommere til de stillinger, som står tomme, siger Birgit Skriver, som dommer og leder af retten i Grønland.

 

LÆS OGSÅ Bunken af gamle retssager skrumper for alvor

 

Birgit Skriver forklarer, at kredsdommerne i årevis har haft en alt for stor arbejdsbelastning. Og at den manglende arbejdskraft har været medvirkende til at bunken med ubehandlede retssager over flere år har fået lov til at vokse.

 

Uddannelseslederen er optimistisk
Kirsten Thomassen, som er leder på den nye uddannelse, peger på flere områder, hvor flere kredsdommere kan hjælpe.

- For det første kan vi få besat nogle af stillingerne, vi har lige nu ikke personer nok, som har gennemført den her uddannelse. For det andet arbejder vi hele tiden på at få forbedret vores uddannelse, siger uddannelsesleder Kirsten Thomassen.

 

Hun forklarer, at der forud for uddannelsen er lavet en større undersøgelse, for at finde ud af, hvor behovet var stort, og hvilke områder, der skulle sættes ind på.

Om de foreløbigt 4 ansatte kredsdommerkandidater er tilstrækkeligt, er uklart, da det afhænger af antallet af sager og hvor mange af de nuværende kredsdommere, der fortsætter i deres stilling.

 

Bunken med gamle retssager skrumper
Bunken med ubehandlede retssager siden 2013 er blevet markant mindre. Det sker efter, at justitsministeriet i 2013 øremærkede 20 millioner kroner til det grønlandske retssystem.

 

Første januar i år, var der i alt 3.500 sager i alt, heraf 1.500 kriminalsager, og sidste år lykkedes det at nå at behandle alle nye sager, så der ikke blev tilføjet yderligere.