Nyt kort viser hvor Indlandsisen smelter i bunden

Et nyt kort udarbejdet af den amerikanske rumfartsorganisation NASA viser, hvor indlandsisen er tøet op i bunden, og er på den måde med til at gøre os klogere på, hvordan indlandsisen vil opføre sig under klimaforandringerne, det skriver DR.dk.
Foto © : Terry Feuerborn/Flickr Creative Commons
Skrevet af Karsten Sommer
10. august 2016 12:30

For om indlandsisen ligger på en våd og glat undergrund, eller er solidt forankret i tør og iskoldt grundfjeld, har nemlig stor betydning for, hvordan iskappen flyder, og hvordan den opfører sig i fremtiden.

- Hvis isen i bunden er tæt på smeltepunktet, eller er tøet op, kan der være nok flydende vand, til at isen bevæger sig hurtigere. Og det kan påvirke, hvordan den reagerer på klimaforandringerne, siger Joe MacGregor, der er glaciolog ved NASA i en pressemeddelelse.

 

Artiklen fortsætter efter billedet

Foto © : NASA

Kortet viser hvor bunden på indlandsisen er smeltet. Røde områder er optøet, blå er frosne mens grå er ukendte. Foto: NASA.

 

For at udarbejde kortet har NASA både gjort brug af fire forskellige metoder, heriblandt et radarfly, som har overfløjet indlandsisen på kryds og tværs, og satellitter, som kan bruges til at lede efter områder med en rå is-overflade. Et tegn på at isen glider på en optøet bund, skriver DR.dk.

Hidtil har forskerne kun haft få direkte observationer af forholdene i bunden af indlandsisen at basere deres gisninger på.