Nye skibe og Sikuki Harbour vil presse RAL

Royal Arctic Line har i begyndelse af 2016 nydt godt af en øget eksport fra Grønland. Direktør Verner Hammeken forventer derfor, at 2016 kan give et lige så flot resultat som 2015, men der er økonomiske udfordringer forude for rederiet.
Verner Hammeken
Foto © : KNR
14. maj 2016 14:44

- Det er det sidste år i år, hvor vi kan køre lidt på frihjul og ruste os til den periode der kommer nu, siger direktør i Royal Arctic Line, Verner Hammeken.

Ifølge direktøren er der flere årsager til, at selskabet fra 2017 kan få svært ved at leve op til de overskud, som selskabet leverer i øjeblikket, senest med et kvartalsregnskab for første kvartal 2016 der viste et overskud på næsten 8,5 millioner kroner.

Læs også RAL: Kuno Fencker genvalgt

En af årsagerne er, at den nye havn i Nuuk vil stå færdig.

- Når den nye havn Sikuki står færdig, skal vi til at betale for at bruge Sikuki, og det er en stor omkostning, siger Verner Hammeken.

Ifølge Verner Hammeken er det en ekstra udgift, der vil beløbe sig op til 40 millioner kroner om året.

Dertil kan der også lægges administrationsudgift for driften af den nye havn, fortæller han.

- Hvis der er administrationsomkostninger, der går udover, hvad Sikuki kan klare med det lejebeløb, som vi betaler, er der næsten kun os at komme tilbage til, hvis de skal have flere penge. Og den risiko ser vi med stor alvor på.

Derudover skal selskabets to skibe der i øjeblikket sejler mellem Grønland og Aalborg udskiftes i en nær fremtid - og derfor har bestyrelsen heller ikke anbefalet, at udbetale udbytte til ejeren - Selvstyret - der bliver nemlig brug for pengene.

Læs også Royal Arctic Line øger sejladsen til Danmark

- Vi har brug for at konsolidere og have den frihed i vores evne til at skyde egenkapital i den finansiering, der kommer af nybygninger i flåden.

Royal Arctic Line fik et overskud i 2015 på 91 millioner kroner - det næst bedste resultat i redderiets historie.

Læs også Dyrere fragtrater skæpper i RAL-kassen

Læs også VIDEO RAL dropper tre selskaber i Danmark