Ny uddannelse skal sikre intensiv pleje på grønlandsk

Intensive og kirurgiske patienter bliver i de fleste tilfælde plejet af udlændinge. Nu bliver der oprettet en ny uddannelse for sygeplejersker til intensive patienter i samarbejde med Ilisimatusarfik.
Skrevet af Aviâja Kilime
20. september 2017 16:28

Arnaq Fleischer Hansen blev færdiguddannet som intensiv sygeplejerske i 2002 i Danmark. Hun har gennem mange år oplevet mangelen på grønlandske sygeplejersker på den intensive sygeafdeling på Dronning Ingrids Hospital.

- Det er meget vigtigt at kunne forstå hinanden i vores arbejde med syge og deres pårørende til daglig. Det er noget vi lægger meget mærke til som grønlandsksprogede, siger Arnaq Fleischer Hansen.

For at forbedre kvaliteten af behandlingen af kritisk syge patieneter blev der for tre år siden indført en prøveuddannelse i den intensive sengeafdeling på Dronning Ingrids Hospital.

- Det betyder at vi nu kan uddanne dobbeltsprogede sygeplejersker fra Grønland. Og at vi får dem uddannet i deres miljø, i deres kultur og at vi på sigt kan have dobbelt sprogede sygeplejersker i vores intensiv afdeling som i længden vil styrke vores patientforløb og patientpleje, siger oversygeplejerske Jens Jørgen Lemvig.

I dag er der kun en håndfuld dobbeltsprogede intensivsygeplejersker i landet. Derfor vækker den nye uddannelse stor glæde hos chefsygeplejerske Ella Skifte:

- I dag er der mange udlændinge. Og det er jo en specialuddannelse, hvor også sådanne sygeplejersker mangles i andre lande. Derfor kommer de her og arbejder i kortere eller længere tid, derfor er der også en stor udskiftning, siger hun.

LÆS OGSÅ Nyt råd skal hjælpe sygeplejersker med etikken

Der er behov for op mod i alt 50 dobbeltsprogede narkoselæger og sygeplejersker i kirurgisk samt intensiv afdeling.

På den intensive afdeling glæder man sig over, at uddannelsen kan tages i Grønland.

- Det er meget værdifuldt for os, vores patienter og deres pårørende,  at denne uddannelse er begyndt. Dermed vil vores arbejde måske blive lettere og udføre det mere på grundlag af patienterne.

Der er allerede én sygeplejerske, der er begyndt på uddannelsen som intensiv sygeplejerske. Hun har siden den 1. juli været i gang med introduktionsforløb. Uddannelsen varer to år og hører under Ilisimatusarfik.

LÆS OGSÅ Mange sygeplejersker på korte kontrakter