Ny type luftskib skal bruges til overvågning af arktis

Hvordan laver man et ubemandet fartøj, der både har stor udholdenhed, kan skyde relativ høj fart og samtidig kan udføre flere forskellige opgaver under arktiske forhold? Under det netop afsluttede Paris Air Show, fremviste et europæisk forskerteam - EADS - deres bud på sådan et fartøj, fortæller fagbladet Ingeniøren.
Skrevet af Karsten Sommer
08. juli 2013 06:28

- Der er tale om et helt ny type luftskib, der vil give en række fordele for myndigheder og forskere, der operer under arktiske forhold, sagde forskerteamets leder, Jean Botti, på flymessen.

EADS, der er en del af Airbus-flyfabrikkerne, har blandt andet været i kontakt med det canadiske flyvevåben om luftskibet.

Luftskibet kan holde sig i luften i 40 dage i træk, og kan også bære forskellige former for last, eksempelvis som støtte til eftersøgnings- og redningsopgaver.

Tanken er, at luftskibet kan udføre opgaver såsom overvågning af miljø, natur- og dyreliv, oliespild fra skibe samt almindelig skibsfart, i takt med at de arktiske farvande åbner sig mere og mere op.

- Helt enkelt kan du se bedre, når du hænger i lang tid over et givent punkt. Eksempelvis et oliespild fra et skib. Det giver en stor fordel i forhold til den mere flygtige satellitovervågning, lød det fra Jean Botti.

Tropospheric Airship er 90 meter langt, 80 meter bredt, og kun 8 meter højt.

Ifølge Jean Botti vil luftskibet kunne flyve op til 150 km/t, men det vil typisk have en marchhastighed på 60 km/t på længerevarende missioner.

- Der er stigende international fokus på Arktis. Vi ser et klart behov for udholdende overvågningsteknologier som vores luftskib i øde områder som Arktis, sagde Jean Botti.

Se video her: http://www.youtube.com/watch?v=5_2bnYnjB44