Ny og styrket indsats mod alkohol og narko

Alkohol- og Narkotikarådet får nyt formandskab.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
27. marts 2017 10:06

Else Poulsen, der er uddannet psykolog og leder af Det Nationale Vejledningscenter i Nuuk, bliver ny formand for Alkohol- og Narkotikarådet.

Næstformand bliver Helga Andersen Iversen, som er uddannet som misbrugsbehandler, skriver selvstyret i en pressemeddelelse.

Fakta om Alkohol- og narkotikarådet

Alkohol- og narkotikarådet er et rådgivende organ indenfor forebyggelse, sundhedsfremme, kontrol og behandling. Rådet følger den nyeste forskning og udviklingen indenfor misbrug af alkohol, narkotika og ludomani. Det rådgiver Naalakkersuisut og departementerne, og kommer blandt andet med forslag til mål og strategier indenfor misbrugsområdet.

 Rådet har ni medlemmer. De fem er sagkyndige repræsentanter fra landslægeembedet, politiet, kommunernes landsforening og departementerne. Resten er udpeget af Naalakkersuisoq for Sundhed og repræsenterer børn og unge, idrætten, ludomani- og misbrugsbehandling.

Agathe Fontain, Naalakkersuisoq for Sundhed, anser rådet for at være en vigtig samarbejdspartner i indsatsen mod misbrug og hele forebyggelsen, og ved udnævnelsen pegede hun blandt andet på det uhensigtsmæssige drikkemønster der er i Grønland:  

 - Hver enkelt voksen må erkende, at hvis der drikkes for hurtigt og for meget på kort tid, så mister vi besindelsen og får black-out, som kan have alvorlige konsekvenser. Først med den erkendelse bliver det muligt at ændre den enkeltes drikkemønster, udtaler Agathe Fontain i pressemeddelelsen.

Hun gør desuden opmærksom på, at børn ser hvordan voksne drikker, og børn gør som de voksne. Hver enkelt har et medansvar for at stoppe misbruget, mener Agathe Fontain.

Agathe Fontain opfordrer også alle arbejdspladser til at udforme en rusmiddel-politik og ændre på samværsformen, så alkohol ikke længere bliver en omdrejningspunktet i samværet.