Finanslov 2017 Ny koalition skaber underskud på 145 millioner kroner

Naalakkersuisut og partierne i den nye koalition er sammen med Atassut blevet enige om finansloven for 2017. Overskuddet i 2017 bliver mindre og over de næste fire år forværres økonomien med 144 millioner kroner, så underskuddet vokser fra én til 145 millioner kroner.
19. november 2016 20:26

Mens der sættes fart på den formelle selvstændighedsproces med ønsket om forfatningskommission, så sættes ambitionen om en selvbåren økonomi her i landet på pause.

Det konkluderer finans- og skatteudvalget i sin betænkning til finanslovens tredjebehandling. Det nye naalakkersuisut har med 175 ændringsforslag forværret økonomien med 144 millioner kroner over en fire-årig periode:

- Med de fremsatte ændringsforslag synes planerne om holdbarhed og processen mod en selvbåren økonomi at være udskudt indtil videre, står der i finans- og skatteudvalgets betænkning til tredjebehandlingen af finansloven, som finder sted mandag.

Læs også Finanslov 2017 Nye ønsker til finansloven

Der er ganske vist stadig overskud på finansloven for 2017, hvor overskuddet ifølge budgettet lander på 21,7 millioner kroner, men udvalget vurderer, at kravet om balance over en fire-årig periode er meget vigtig for arbejdet mod en selvbærende økonomi.

Underskuddet øges med 144 millioner

Som finanslovsforslaget så ud ved andenbehandlingen gav det et underskud på en million kroner over en fireårig periode. Det underskud øges med de ny ændringsforslag til 144,9 millioner kroner. Underskuddet skal desuden ses i lyset af, at naalakkersuisut opjusterede forventningerne til 2017 med 55 millioner kroner - hovedsageligt på grund af de gunstige priser på fisk.

Et flertal i Finans- og skatteudvalget bestående af koalitionspartierne Siumut og Inuit Ataqatigiit indstiller ikke desto mindre finanslovsforslaget til godkendelse. Og i en pressemeddelelse lørdag aften fremgår det, at Siumut, Inuit Ataqatigiit, Atassut og Partii Naleraq sammen har indgået en aftale om finansloven.

Jens Immanuelsen, Siumut, bekræfter overfor KNR, at partierne er blevet enige om at støtte finanslovsforslaget, som det er lagt frem af naalakkersuisut.

Demokraterne vil ikke stemme for finansloven

De væsentligste ændringer i finanslovsforslaget kan henføres til en række ufinansierede forslag. Herunder at der afsættes penge til den nye afdeling for selvstændighed, oprettelse af et forfatningssekretariat, oprettelse af et separat børneafsnit med otte sengepladser på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, og så bliver tillægsaftalerne til de kritiserede servicekontrakter på passagertransport endnu dyrere.

Desuden påtager naalakkersuisut sig også en del af regningen for den forestående deling af Qaasuitsup Kommunia.

Demokraterne har lørdag aften udsendt en pressemeddelelse om, at de ikke kan støtte finansloven for 2017:

- Demokraterne er en smule chokerede over, hvor hurtigt et socialistisk flertal og en socialistisk koalition kan bruge penge. Penge, som vi rent faktisk ikke har. Læg hertil, at koalitionen som et erklæret mål vil gøre Grønland til et selvstændigt land. Det hænger ikke sammen, skriver Randi Vestergaard Evaldsen i pressemedelelsen.

LÆS OGSÅ Masser af nye millioner til landskassen

 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut betaler til opsplitning af kommune