Ny Great Greenland-direktør vil have EU-mærkeordning

EU bør indføre en særlig mærkeordning for sælskind, der kommer fra inuit-befolkede områder, mener Great Greenlands nytiltrådte direktør. Hun revser samtidig EU for dens sparsomme oplysningskampagne som inuit-undtagelse.
Foto © : KNR
04. februar 2016 17:32

Med en lang liste af kendisser på gæstelisten kunne Great Greenlands nytiltrådte direktør per 1. februar, Ditte Sorknæs, onsdag overvære selskabets næste vinterkollektion på catwalken på Hotel D’Angleterre i København. 

Det skete i et kombineret modeshow af designeren Jesper Høvrings egen haute couture-kollektioner samt hans kollektioner for Great Greenland. Og det faldt i god smag hos Ditte Sorknæs. Men det gør udsigten til at få designet afsat på det europæiske marked ikke.

Ligesom en række danske EU-parlamentarikere kritiserer hun nemlig også den sparsomme oplysning, som EU-Kommissionen ellers er forpligtiget til at lave om inuit-undtagelsen for sælskinds-import.

- Først og fremmest synes jeg slet ikke, at EU har været sin opgave voksen. Når man vælger at lave et forbud af den slags, som man har gjort, må man også tage konsekvenserne og sørge for, at man ikke bare fuldstændig udraderer inuit-samfundene. Og det er jo det, de er ved at gøre i og med, at de ikke laver nogle ordentlige kampagner, siger Ditte Sorknæs til KNR.

EU bør lave mærke-ordning

På grund af den store skepsis i EU over for sælskind mener den ny direktør også, at der er brug for en metode, der tydeligere kan få indkøbere i EU til skelne mellem lovligt og ulovligt importeret sælskind.

Hvis indkøberne kan vise, at sælskindet kommer fra godkendte områder med bæredygtig fangst, smitter det nemlig af på forbrugerne, mener Sorknæs.

- Jeg savner noget certificering fra dem (EU, red.), der gør det lettere for grossister og detailister at bevise, at det pels, de rent faktisk står med, kommer fra inuit-samfundene. For det er et kæmpe issue, også for dem, der står med skindene, da de har bevisbyrden for, om de rent faktisk sælger inuit-sæler eller dem, der ikke er inuit-samfund, siger Ditte Sorknæs.

Også en række danske EU-parlamentarikere og organisationen Inuit Sila har kritiseret EU's såkaldte oplysningskampagne om sælskind fra inuit-områder.