Ny aftale skal styrke Grønlands position i EU

Formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist holdt mandag møde i Bruxelles med EU-kommissionens formand José Manuel Barroso. Et møde som Kuupik Kleist kalder for 'en vigtig milepæl i processen mod at nå frem til fornyede aftaler med EU'. Blandt andet fordi Grønland tog skridt til at indgå en ny aftale, der styrker landets position i EU.
08. maj 2012 17:22

Grønland er lige for tiden i gang med at genforhandle Grønlands fiskeriaftale og partnerskabsaftale med EU. Men Grønland har større ambitioner end det.

- Det, som vi har rejst som ønske over for EU-kommisionsformanden, er, at vi gerne vil lave en politisk paraply-aftale med EU-kommisionen om den serie af aftaler, som er eksisterende, og formentlig også en række andre aftaler, som bl.a. kan gå på miljøspørgsmål og råstofspørgsmål, fortæller Kuupik Kleist.

Sådan en aftale vil nemlig stille Grønland meget stærkere fremover, når der skal forhandles med EU.

- Altså det vil gøre, at i det øjeblik vi bliver enige om en politisk overordnet aftale, er det jo hele EU-systemet, der skal indrette sig efter sådan en aftale. Så længe vi forhandler hver enkelt aftale for sig selv og med hver enkelt kommisær, så kan det jo gå hvorhen det vil, havde jeg nær sagt. Altså vi har ikke på forhånd på overordnet plan sikret os, at der er en politisk fælles vilje til, at vores aftalesæt indgåes til fælles bedste, siger Kuupik Kleist.

Som han nævner ovenfor kan en sådan politisk paraply-aftale også omfatte helt nye samarbejder mellem Grønland og EU. Fx på råstofområdet, hvor EU gerne vil have en fod indenfor. Og hvad vil Grønland så kunne få ud af det?

- EU-kommissionen er jo et politisk forum, som ikke repræsenterer nogen firmaer e.l., så derfor vil en aftale på det område fx omfatte miljøspørgsmål, en kapacitetsopbygning blandt grønlandske arbejdere til at kunne deltage i højere grad i den industri og forskellige forvaltningsmæssige udviklinger, hvor vores forvaltninger kan blive bedre til at forvalte de store naturressourcer og så videre, lyder det fra formanden for Naalakkersuisut.

Han håber på, at det inden for de kommende par måneder vil være afklaret, om den politiske paraplyaftale kan indgåes.