Ny aftale på vej: Amerikanske soldater kan være på vej til Danmark

Soldater og materiel fra USA kan fremover være at finde i Danmark. Det vil ske med en kommende forsvarsaftale, siger statsminister Mette Frederiksen.
Statsminister Mette Frederiksen er parat til at indgå en ny forsvarsaftale mellem USA og Danmark, der giver USA bedre adgang til Danmark. Foto © : Ritzau/Scanpix
10. februar 2022 14:56

Danmark og USA indleder forhandlinger om et nyt forsvarssamarbejde. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde torsdag.

Det kan i fremtiden betyde amerikanske soldater i Danmark. De nærmere detaljer skal der forhandles om.

- Vi er glade for, at USA har rakt ud til Danmark med et forslag om et bilateralt forsvarssamarbejde, siger Mette Frederiksen.

- Hvordan det præcist kommer til at se ud, er ikke på plads endnu, men det kan omfatte amerikanske soldater, militært materiel og udstyr på dansk jord, siger hun.

Ikke flere amerikanske soldater i Grønland og Færøerne

Den kommende aftale kommer ikke til at omfatte Grønland og Færøerne, siger statsministeren.

Ifølge forsvarsminister Morten Bødskov (S) skal aftalen udelukkende handle om Danmark og at give amerikanerne bedre adgang til Europa. 

- Det er en aftale, som vil åbne for mere samarbejde og flere aktiviteter på udvalgte militære lokaliteter i Danmark. Det vil styrke vores samarbejde med USA på en række områder.

Som udgangspunkt skal der dog ikke komme amerikanske baser i Danmark, men et tættere samarbejde på Forsvarets nuværende områder i landet.

LÆS OGSÅ Biden vil inden længe sende soldater til Østeuropa

- Eksemplerne kunne være øget øvelse- og træningsvirksomhed. Det kan være et styrke samarbejde på det maritime og luftmilitære område for at nævne bare et par eksempler. Men udgangspunktet er ikke, at der skal være amerikanske baser i Danmark, siger Morten Bødskov.

Mette Frederiksen påpeger, at selv om aftalen ikke omfatter Grønland og Færøerne, er regeringerne her orienterede i sagen.

- Aftalen her vedrører Danmark. Og det er klart, vi er i tæt dialog med både Grønland og Færøerne i denne her sag som i andre som i andre forsvars- og sikkerhedspolitiske sager, og det bekræfter i øvrigt, hvor vigtigt det er, at vi nu har fået et kontaktudvalg og har intensiveret samarbejdet med de øvrige parter i rigsfællesskabet.

Samarbejdet har ikke noget med den aktuelle anspændte situation mellem Rusland og Ukraine at gøre, fastslår statsministeren - men det gør dog forhandlingerne ekstra aktuelle. Forhandlingerne mellem Danmark og USA vil blive påbegyndt inden for de kommende måneder..

Regeringen oplyser, at aftalen skal overholde den danske grundlov. På forhånd er det dog sikkert, at Danmark ikke vil lade USA bringe atomvåben ind i landet, oplyser Morten Bødskov.