Nunaoil kan være lammet i månedsvis

OPDATERET: Et notat, der blev opfattet som et diktat og instruks fra Selvstyret, førte i forgårs til en halvering af det syv mand store Nunaoil midt i en demokratisk undtagelsestilstand. Nu står landsadministrationen i en rodet situation.
09. oktober 2014 14:18

Det nationale olieefterforskningsselskab Nunaoil er i en ustabil undtagelsestilstand, efter hele bestyrelsen på nær ét medlem i går trak sig sammen med bestyrelsesformanden.
 
I selvstyrets bestyrelsessekretariat er der nu et mindre kaos, fordi man har aldrig oplevet en lignende situation: At en samlet bestyrelse trækker sig fra et selvstyreejet selskab midt i en valgkamp - en periode hvor naalakkersuisoq for råstoffer tilmed er trådt af.
 
- Vi undersøger sagen nu. Vi har ikke været i sådan en situation før. derfor prøver vi at finde ud af, hvordan  vi skal takle situationen, siger Rasmus Pedersen, afdelingschef i selvstyrets bestyrelsessekretariat.
 

Selskab skal halvere sin stab


Nunaoil er 100 procent under Naalakkersuisuts domæne, herunder udpegelse af ny bestyrelse og formand. Derfor er der forvirring, nu hvor landet står i et vadested, om det fungerende Naalakkersuisut skal vælge en bestyrelse, eller om det er bedre at vente til efter valget.
 
Årsagen til opløsningen af bestyrelsen er, uenighed mellem formandens departement og Nunaoils bestyrelsesformand og bestyrelsen om både en pålagt halvering af selskabets størrelse og nye forretningsvilkår dikteret fra Naalakkersuisut.

 

LÆS MERE: Nunaoil udsultet af Naalakkersuisut