Nu skal der findes penge til Grønlands Nationalgalleri

Fonden bag Grønlands kommende nationalgalleri speeder nu op under arbejdet med at rejse fondsmidler til det ambitiøse projekt, der formentlig vil løbe op i et tre-cifret millionbeløb. Og det bliver med royalt touch.
05. august 2011 16:10

En særlig fundraising-gruppe træder sammen i slutningen af denne måned for at lægge sidste hånd på den strategi, der skal sikre tilstrækkelige midler, oplyser fondsformanden.

Og han er identisk med formanden for Inatsisartut, Josef Motzfeldt, der er klar til at gå og hilse på i de store dansk fonde og ryste lidt med raslebøssen. For nu skal indsamlingen i gang. Skæringsdatoen for byggeriets ingangsætning er den 8. februar 2013 i henhold til arkitektkonkurrencens betingelser.

Flot men dyrt

En konkurrence, der som nogen nok husker, blev vundet af den internationalt berømte danske tegnestue Bjarke Ingels Group eller kort og godt BIG. Tegnestuens bud på et nationalgalleri er en 3.100 kvadratmeter stor bygning, der placeres for enden af Tuapannguit i Nuuk. Her bygges den ind i landskabet og ned over fjeldet mod havet.

Den skal ifølge oplægget opføres i rå og enkle materialer, der skifter udseende efter vejr og vind. Og galleriet indrettes med flere udstillingslokaler, en bogcafé, kunstnerværksteder, konserveringsafdeling og studielokaler.

Flot men dyrt. Men hvor dyrt tør Josef Motzfeldt ikke gætte på endnu. Han vil nemlig ikke give entreprenørerne nogen gode ideer om prisoverslaget.

Royalt touch

Nu drejer det sig i første omgang om, at banke på hos fondene og forsøge at skaffe midlerne. Men Josef Motzfeldt er optimist. Han benyttede nemlig regentparrets nylige sommertogt til at hverve et helt nyt medlem til fund raising-gruppen, nemlig dronningens ceremonimester Eugen Olsen, der med sin erfaring fra de kongelige fonde ved noget om, hvilke knapper der skal trykkes på for at fondene til et lette pengekassen.

Nu skal strategien så på plads i denne måned. Brochure-materialet med detailbeskrivelser af projektet, økonomiske oversigter om både byggeri og drift er på plads, så nu smøger vi ærmerne op og går i gang, lyder det fra Josef Motzfeldt i dag.

Fund raising-gruppen består for øjeblikket af syv personer, men den udvides måske med endnu to personer. Og der er tale om personer fra vidt forskellige dele af samfundet, men alle med gode kontakter til erhvervslivet og fondene.