Nu hedder Ittoqqortoormiit det samme i hele landet

Stednavnenævnet og Oqaasileriffik (Sprogsekretariatet) har afsluttet et længerevarende projekt, hvor alle landets godt 33.000 stednavne er blevet gennemgået og ensrettet.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
06. oktober 2015 11:03

Fx skal byen Illoqqortoormiut i dag kaldes Ittoqqortoormiit, som den hele tiden har heddet på østgrønlandsk. Bygden Tiniteqilaaq i Østgrønland skal i dag udtales som Tiilerilaaq (Diilerilaaq).

Efter at myndigheden for stednavne i Grønland blev flyttet fra Danmark til Grønland i 1984, har Sprogsekretariatet samlet og dokumenteret hele 7.523 nye, særligt værdifulde og derfor bevaringsværdige, uregistrerede stednavne rundt omkring i Grønland.

Oqaasileriffik - altså Sprogsekretariatet - varetager i dag stednavnenævnets arbejdsområder. I 2007 startede et projekt med at registrere samt rette stednavne, og i dag er der over 33.000 godkendte stednavne.

Stednavnenævnet har været på rejse til 16 byer og adskillige bygder i hele Grønland og samlet stednavnene i tæt samarbejde med stednavneeksperter siden 2007. Under rejsen blev mange forkert placerede stednavne rettet.

Loven om Stednavnenævnet blev først godkendt i Grønland i 1989, selvom man allerede i 1984 blev overdraget fra Danmark til Grønland.