Nordnorge gør det, som Grønland drømmer om

I det nordlige Norge går det stærkt med indtjeningen. Her flytter firmaer til på grund af råstoffer, turisme og nye transportmuligheder over havet - nøjagtig som man ønsker det i Grønland.
Foto © : Helle N. Sørensen/KNR
06. februar 2015 10:39

KIRKENES: I regionen Sør-Varanger og Finmarken i det allernordligste Norge går det stærkt med den økonomiske fremgang.

Efter årtier med tilbagegang og fraflytning strømmer firmaer og dermed arbejdspladser nu til området. Området, der strækker sig over et areal på breddegrader med Midt- og Nordgrønland, har nemlig jern i fjeldene, olie og gas i havbunden under Barentshavet og mange måneders isfrie havne og dermed mulighed for transport af søvejen fra Rusland, over Norge og videre ud i verden.

Læs også Fiskeri, turisme og minedrift kan lukke dødens gab

Og netop infrastrukturen i form af veje, lufthavne og gode havneområder, som den norske stat alt sammen har investeret i, er altafgørende for fremgangen i området, fortæller borgmester i Sør-Varanger Kommune, Cecilie Hansen til KNR:

- Infrastruktur er nok en af de vigtigste tilgange til, at man får en øget vækst. Vi har svært gode havneforhold, og det gør os attraktive i forhold til handelslivet, som ønsker at etablere sine virksomheder her.

 

Lavere skat og eftergivet studiegæld

I dag er Nordnorge den mest fremgangsrige region i landet. I 2014 steg bruttonationalproduktet (BNP) her tre procent i forhold til 2013, mens det lå på omkring to procent i resten af Norge. 

Det til trods for - eller måske på grund af - at man i Sør-Varanger Kommune har tilbudt bl.a. højere børnechecks, lavere person- og selskabsskat end i resten af Norge, billigere afgift på virksomhedsetableringer og rabat på studiegæld. Alt sammen for at trække virksomheder og nyuddannede til området.

Og det har virket. 

- Alle de her ting har tilsammen været med til at gøre os attraktive, både for børnefamilier, for nyuddannede og for iværksættere. Så jeg tror, at det handler lidt om statslig vilje til at lægge nogle politiske greb ind for at opnå et ønske om vækst, siger Cecilie Hansen.

Læs også Nye uddannelser på Råstofskolen

 

Bekymring for udnyttelse af naturen

Også turismen i Nordnorge er stigende med efterspørgsel på at opleve nordlys, vildmarken, hvaler, fiske efter krabber m.m.

Men selv om firmaer bliver mødt med strenge krav til bæredygtighed og miljøbeskyttelse for at undgå hurtig profit og overudnyttelse af naturressourcer, er der også kritik. 

Norges Naturvernforbund (Naturfredningsforening, red.) advarer imod skader på natur og miljø, bl.a. på grund af olieboringer, der rykker tættere og tættere på kysten og udledningen af C02 fra det stigende antal firmaer i området.