Nordmænd og briter sætter rekord på indlandsisen

Syv dage, 10 timer og 20 minutter på langrendsski og ni dage, 19 timer og 40 minutter på randonneeski med dragehjælp. Sådan lyder de to ekspeditioners rekorder.
Skrevet af Camilla Dam
18. maj 2015 12:01

Nordmændene Vegard Jørstad, Ole Christian Kjenstad og Ronny Andre Kjenstad var - naturligvis - hurtigst på den 560 km lange tur fra vest- til østkysten på de lette langrendsski, hvor de slog rekorden med næsten et døgn.

- Det blev meget lidt søvn og mange lange dage på ski. Vi pressede os selv hårdt hver eneste dag, og det kunne mærkes. Derfor var det meget dejligt at se fjeldene på østkysten af Grønland, så vi kunne fornemme, at vi nærmede os målet, siger Ronny Andre Kjenstad til NRK.

De tre gæve nordmænd fejrede søndag den norske nationaldag i bygden Isortoq, hvor de har været siden i onsdags.

Du kan læse mere om nordmændene bedrift her.

De britiske opdagelsesrejsende, som de kalder sig selv, Tom Avery, George Wells, Andrew Gerber og Patrick Woodhead var et par dage længere undervejs med det noget tungere udstyr. De slog den gamle rekord med mere end otte dage, fortæller de til tv-stationen BBC.

- Vi er slået gule og blå, dehydrerede og vejrbidte, og det er det hele værd, siger Tom Avery til BBC.

Læs også Indlandsisen besejret af fire grønlandske kvinder

De havde held med vinden, så de drager, som man også benytter til at kite-surfe, trak dem meget af vejen, mens de på den sidste dag slæbte alt deres udstyr over fjeldene på en tur, som varede 21 timer.

- Vi er jublende lykkelige og samtidig mere smadrede end vi nogen sinde har været i hele vores liv, fortæller ekspeditionslederen Tom Avery.

Måske plejer briterne deres hårdt prøvede kroppe sammen med de tre raske nordmænd, inden de alle drager mod nye mål.