Nordisk Råd vil afskaffe geoblocking indenfor Nordens grænser

Den norske tv-serie 'SKAM' skal kunne ses i Grønland og Danmark, mens svenskere og islændinge skal have lov at se 'Den Store Bagedyst', 'X-faktor' og 'Nak & Æd'.
Foto © : KNR
08. november 2017 13:56

Det mener Nordisk Råd, der netop har vedtaget et forslag om undersøge muligheden for at afskaffe den såkaldte geoblocking inden for Nordens grænser.

Geoblocking betyder at bestemte programmer fra for eksempel Danmark kun kan streames, hvis man befinder sig i Danmark, mens for eksempel norske programmer kun kan streames i Norge.

Men det vil Nordisk Råd altså have afskaffet mellem de nordiske lande, fordi tv-programmer kan hjælpe sprogforståelsen i Norden, siger det finske medlem af Udvalget for Kundskab og Kultur Johanna Karimäki.

- Geoblocking er ikke kun en digital barriere, men også en hindring for den gensidige nordiske sprogforståelse og kulturudveksling, så derfor skal den afskaffes, siger hun.

En af grundene til geoblocking er hensynet til ophavsrettighederne, men ifølge Nordisk Råd vil man ved afskaffelse af blokeringen sikre sig, at producenterne får betaling for produktionerne. Rådet peger dog også på at producenterne vil få nogle langt større målgrupper inden for Norden.

Forslaget blev vedtaget på Nordisk Råds session i Helsinki og sendes nu videre til Nordisk Ministerråd for kultur.