Nordisk Råd: Krydstogtskibe skal sejle i par

Der bør være lovpligtigt for krydstogtskibe at sejle i par, når de sejler i Arktis. Den udmelding kom i dag fra Nordisk Råd, der samtidig kom med en lang række anbefalinger til regeringerne i Norden for at højne søsikkerheden i Arktis.
Skrevet af Martine Lind Krebs
03. november 2011 13:38

FN’s søfartsorganisation IMO er ved at udarbejde er regelsæt, den såkaldte Polar Kode, og her forventes det, at Krydstogtrederier vil blive opfordret til altid at sejle parvis i Arktis, men Nordisk Råd mener altså, at det bør være et krav.

- Vi er alle nødt til at stå sammen om det her, for vi kan jo ikke have, at der er flere tusinde om bord på et turistskib, som - Gud forbyde – omkommer. Eller at der er fiskere og fangere, der ikke bliver prioriteret i samme situation, siger Akitsinnguaq Olsen, som er suppleant for Kim Kielsen i Nordisk Råd.

Forslaget kom fra rådets miljøgruppe, hvor Kim Kielsen har plads.

Nordisk Råd har ikke noget beslutningskompetence, men kommer med en række anbefalinger til de nordiske landes regeringer, som der generelt lyttes meget til.

Rådet lægger også op til diskussion om, hvem der skal betale for det øgede søberedskab i Arktis. Nordisk Råd peger på, at rederierne bør løfte en del af regningen, der er uforholdsmæssig stor for de små befolkninger, som lever i Arktis.

Desuden opfordrer Nordisk Råd til oprettelsen af et fælles nordisk beredskab i Arktis og et samarbejde om forebyggelse af ulykker.