Foto: Avalak

AVALAK: Nivi Olsen forstår ikke de studerendes forhold

De grønlandske studerende i Danmark føler sig oversete og misforståede af naalakkersuisoq for uddannelse i debatten om ændrede SU-regler.

Formanden for Avalak, Pam Stach, er rystet over udtalelserne fra naalakkersuisoq for uddanelse, Nivi Olsen, om de ændrede SU-planer.

- Vi føler virkelig, at hun ikke anerkender og imødekommer og italesætter de daglige problemer, vi lever med, siger hun til KNR. 

LÆS OGSÅ: Nivi: Grønlandske studerende må følge danske SU-regler

Hos hovedbestyrelsen hos Avalak står man uforstående over for, at Nivi Olsen afviser at bede den danske regering om at lave særlige SU-regler for grønlandske studerende i Danmark, hvis SU-en bliver ændret.

Det vil være at sætte grønlandske studerende i Danmark i en “offerrolle”, mener Nivi Olsen.

AVALAK: Vi har større udfordringer 

Det er et led i regeringens 2025-plan, at Venstre ønsker at omlægge SU’en, så en del af det månedlige beløb bliver til et studielån.

Og selv om det fulde beløb - stipendium og lån lagt sammen - potentielt kan give mere udbetalt hver måned end i dag, vil det ramme grønlandske studerende i Danmark hårdere end de danske studerende, mener man hos AVALAK.

Selv om priserne i Danmark generelt er lavere end i Grønland, er huslejen for fx et kollegieværelse markant højere. Men der har nogle danske studerende en fordel, mener Avalak-formanden.

- En del danske studerende får (økonomisk, red.) opbakning hjemmefra. Og da mange er (grønlandske studerende, red.) førstegangs-akademikere i Grønland, er det ikke ensbetydende med, at vi kan få samme økonomiske opbakning hjemmefra, siger Pam Stach.

Vil have studerendes forhold undersøgt

Selv om nye SU-regler vil gælde umiddelbart for både grønlandske, færøske og danske studerende på SU, bør Naalakkersuisit tage afstanden med i betragtning, mener man hos Avalak.

- Vi kommer reelt til Danmark uden familie, uden venner, uden netværk og uden den opbakning og støtte, som mange andre får (..). Og så har jeg også lyst til at spørge: Er det at være forkælet, når man kun ser sin familie én gang om året? Det synes jeg ikke, at det er.

SU-SATSER

Stipendium: I dag får studerende på videregående uddannelser i Danmark 5.941 kr. før skat / 5.100 kr. efter skat. 
Ifølge regeringens udspil vil det fremover blive 4.573 kr. før skat / 4.300 kr. efter skat

Studielån: Mulig studielån i dag er 3.040 kr. før skat / 3.000 kr. efter skat.
Ifølge regeringens udspil vil studielån fremover blive 4.344 kr. før skat / 4.300 kr. efter skat

I alt (stipendium og studielån lagt sammen) giver det 8.100 kr. efter skat i dag mod 8.600 kr. efter skat med regeringens forslag.

Kilde: Uddannelse- og Forskningsministeriet

Især falder Nivi Olsens udtalelse om, at grønlandske studerende har mulighed for at få refunderet studielån, “som de har brugt på til - jeg ved ikke hvad… computer, iPhones og rejser”, Pam Stach for brystet.

- Det viser en uforstående holdning til, hvilke levevilkår vi reelt har med hensyn til udgifter og økonomi, og fremstiller os som studerende, som får alt foræret og har overflod i økonomien, når realiteten i stedet er, at langt de fleste må tage studiejob ved siden af for at have luft i økonomien. Med et markant større risiko for frafald, siger hun.

Avalak ønsker nu, at der bliver lavet en trivselsundersøgelse blandt de grønlandske studerende i Danmark i samarbejde med uddannelsesdepartementet og De Grønlandske Huse. 

Det skal være med til at overbevise Nivi Olsen om at gribe ind.

- For at få nogle tal og data, om hendes mening og holdning til os egentlig holder vand?

Kommentarer

inatsisartut_forarssamling_2017_nils_baum_bureau_for_inatsisartut.jpg

Inatsisartuts Efterårssamling



Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!