Naturinstituttet på narhvaltælling i Østgrønland

Naturinstituttets forskere har lavet Narhvaltælling i Østgrønland.
21. oktober 2016 10:07

Instituttet bruger blandt andet tællingerne til deres anbefalinger om fangstkvoter og sidst de lavede en tælling var for ti år siden.

Og derfor var det nu igen tid til en tælling, som er foregået med fly i Scoresby Sund fjordsystemet, siger lederen af forskergruppen, professor Mads Peter Heide-Jørgensen.

Ud over tællingen har forskerne i år mærket syv narhvaler fra Hjørnedalsområdet (i bunden af Fønfjord), som de har fulgt i otte år i forbindelse med et projekt om at kortlægge vandringsmønsteret for hvalerne og hvor meget de spiser.

Det skal blandt andet bruges til at undersøge hvor følsomme hvalerne er overfor forstyrrelser og som ny viden i konflikten mellem narhvaler og hellefiskeri i Baffin Bugten i Nordvestgrønland.

Forskerne har også som et forsøg mærket en enlig narhval i Kangerlussuaq Fjord mellem Tasiilaq og Ittoqqortoormiit.
Der ikke tidligere været undersøgelser af narhvaler i dette område, men særlig interesse og en ekstrabevilling fra Naalakkersuisoq Mala Høy Kúko, der selv er fra området har gjort det muligt at lave mærkningen.

Resultaterne af tællingerne vil blive præsenteret til marts for den canadiske og grønlandske fælleskommission for konservering og forvaltning af nar- og hvidhvalsbestanden.