NASA: Isen i Grønland og Arktis smelter hurtigere end nogensinde

De seneste data tyder ifølge amerikanske NASA på, at havene i verden uundgåeligt vil stige en meter i løbet af mellem 100 og 200 år.
Skrevet af Karsten Sommer
27. august 2015 06:55

Forskerne peger på, at isen i Grønland og i Antarktis smelter hurtigere end nogensinde, og at havene bliver varmere og udvider sig med højere hastighed end hidtil.

NASA advarer samtidig om, at havstigninger vil få store konsekvenser for millioner af mennesker på hele Jorden og særligt i områder, der ligger tæt på havets overflade.

- Flere end 150 millioner mennesker - de fleste af dem i Asien - bor inden for en meter af det nuværende havniveau, siger Michael Freilich, direktør i NASA.

LÆS OGSÅ FN´s klimapanel kræver handling nu!

 

FN's forudsigelser holder stik

Blandt andet storbyer som Singapore og Tokyo er i farezonen for at drukne, når havene vokser, mens også en amerikansk delstat som Florida kan blive oversvømmet af vandmasserne. Stigningerne kan også helt udslette nogle ø-nationer i Stillehavet, siger Michael Freilich.

Den største usikkerhed ligger i forudsigelsen af, hvor hurtigt polarisen vil smelte, siger Steve Nerem, der leder NASAs havstigningshold.

FN's Klimapanel (IPCC) forudsagde i 2013, at det globale havniveau sandsynligvis ville stige med mellem 0,3 og 0,9 meter ved udgangen af det 21. århundrede.

Ifølge NASA tyder det nu på, at facit vil ramme i den høje ende af det interval.