Demokraterne: Naalakkersuisut selv skyld i udenlandsk løsning

Udenlandsk arbejdskraft er ikke en holdbar løsning for at undgå en flaskehals i byggeriet herhjemme. Sådan lyder det fra formanden for Demokraterne.
Randi Vestergaard Evaldsen
Randi Vestergaard Evaldsen Foto © : Jonas Fievé/KNR
15. september 2017 11:52

Formanden for Demokraterne havde i et paragraf 37 spørgsmål spurgt ind til, hvad Naalakkersuisut vil gøre for at sikre, at byggeriet af lufthavne ikke vil medføre flaskehalse på arbejdsmarkedet.

Men Randi Vestergaard Evaldsen er langt fra begejstret over svaret fra naalakkersuisoq for finanser, hvor Aqqaluaq B. Egede slår fast, at byggeriet af de nye lufthavne vil kræve, at store dele af arbejdskraften kommer fra udlandet for netop at undgå en trængsel i byggebranchen.  

- Den første prioritet må jo altid være grønlandsk arbejdskraft, og hvis der ikke er arbejdskraft til det, så man så begynde at kigge udad.

LÆS OGSÅ Lufthavne skal bygges med udenlandske hænder

Brug for bedre planlægning

Ligesom fagforeningen SIK mener Randi Vestergaard Evaldsen også, at man burde overveje, om det er nødvendigt at bygge alle tre lufthavne på en gang. 

Ifølge Demokraterne kan naalakkersuisut nemlig planlægge sig ud af en truende flaksehals.

- Vi er godt klar over, at vi ikke kan bygge det hele på en gang. Rom blev heller ikke bygget på en dag, og det bliver vi også nødt til at tage højde for her. Vi er nødt til at planlægge os ud af det, selvom alle politikere siger, at vi skal i gang alle steder på samme tid.

LÆS OGSÅ SIK frygter udsigten til udenlandsk arbejdskraft

Selv hvis det ender med, at der kommer et internationalt udbud, hvor udenlandske selskaber kan byde på opgaven at bygge de kommende lufthavne.

Så mener Demokraterne, at Naalakkersuisut i selve udbuddet skal stille krav om, at en kommende udenlandsk entreprenør skal bruge grønlandsk arbejdskraft, når det er muligt.

- Det er jo ikke os, der kommer til at skrue selve udbuddet sammen, men vi håber da på, at det vil være til gavn for den grønlandske befolkning.