Naalakkersuisut griber ind i kommunalt affaldskaos

Qaanaaq får én million kroner til at få styr på byens affaldskaos.
Foto © : KNR
Skrevet af Mads Pedersen
13. september 2016 11:11

Affaldshåndteringen i Qaanaaq er Qaasuitsup Kommunias ansvar, men Naalakkersuisut har besluttet at hjælpe kommunen med at forbedre miljøforholdene. Naalakkersuisut giver derfor 750.000 kroner til en ekstraordinær miljøindsats i Qaanaaq. Samtidig skal kommunen selv bidrage med 250.000 kroner. Det oplyser Selvstyret i en pressemeddelelse. 

Qaasuitsup Kommunia har store udfordringer på affaldsområdet i Qaanaaq. Forbrændingsanlægget har ikke virket i flere år, der er ikke styr på dumpen og der er opsat metalkasser til opbevaring af natrenovation, som ikke fungerer i kulden om vinteren. 

- En ordentlig affaldshåndtering kommer ikke af sig selv, det kræver både midler og en stor indsats. Men det er et krav og så absolut nødvendigt, at miljøforholdene er i orden. Hvis en kommune ikke kan løfte opgaven, så er kommunen velkommen til at rette henvendelse til Selvstyret, og så må vi sammen se på sagen, siger Naalakksersuisoq for Natur, Miljø og Energi, Mala Høy Kúko i pressemeddelelsen.  

Kommunen skal bidrage

Kommunen skal bruge de 750.000 kroner fra Naalakkersuisut til at forbedre affalds-håndtering i Qaanaaq.

Naalakkersuisut kræver dog, at kommunen selv bidrager med minimum 250.000 kroner til miljøforbedringerne.
Naalakkersuisoq for Natur, Miljø og Energi, Mala Høy Kúko afholder tirsdag borgermøde i  Qaanaaq sammen med Naalakkersuisoq for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen, Martha Lund Olsen og Naalakkersuisoq for Sundhed og Nordisk Samarbejde, Doris Jakobsen.