Naalakkersuisut dropper GSG

Den stort anlagte plan om at hjemtage arbejde fra GEUS med Grønlands eget Geosurvey er kasseret
25. januar 2015 13:30

Der bliver ikke noget Geo Survey Greenland. GSG som det skulle have heddet er taget af finansloven og skubbet af bordet, indtil der er flere penge i kassen. Det fortæller naalakkersuisoq for råstoffer, Andreas Uldum, Demokraterne.

- Det er taget ud af budgettet, fordi vi vil ind og kigge på hvilke modeller vi kan operere med, fordi det bliver et omkostningstungt område, hvis vi skal ud og gøre det på den må, det oprindeligt har været udlagt, siger naalakkersuisoq for Råstoffer, Andreas Uldum.

Sparer godt 50 millioner

GSG skulle have haft 40 ansatte og en driftsbevillingen på 40 millioner kroner samt en projektbevilling på 11,5 millioner kroner. Samlet 51,5 millioner kroner. Der til skulle også være lagt en stor anlægsudgift til bygninger og materiel.

Læs også GSG koster over 50 millioner om året

Læs også Kommune mener ikke der er penge til GSG

De penge var Andreas Uldum dog ikke klar til at prioritere til området, han skubber derfor GSG ud til siden. Helt begravet bliver idéen dog ikke.

Vil stadig forankre viden her i landet

- Vi kommer jo ikke til at droppe tankerne om, at den geologiske viden skal være forankret i landet. Det er slet ikke det jeg er ude i. Det er mere de økonomiske sideeffekter, som det her vil have, som gør at det lige bliver sat i bero, og så kigger vi på forskellige løsningsmodeller.

Læs også GEUS ser kommende GSG som partner

Uldum rækker derfor også en hånd ud med mod samarbejdspartneren, der gennem de seneste knap 130 år har beskæftiget sig med Grønlands undergrund.

- Vores gode samarbejde med GEUS, der vil jeg da arbejde benhårdt for, at vi får et tættere samarbejde med dem, fordi de ligger jo inde med enorm viden og kompetance på området. Jeg vil tale med dem om, hvordan vi kan styrke det samarbejde vi har med dem i forvejen.