Næse fra samtlige partier til Naalakkersuisut

Det samlede Inatsisartut - inklusiv koalitionspartierne - gav Naalakkersuisut en klar næse i forbindelse med forårssamlingen torsdag.
Formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Nauja Møller
20. marts 2015 17:35

De fem partier i Inatsatsisartut ser med alvor på, at Greenland Contractors har mistet servicekontrakten på Thule Air Base. Alle partierne i Inatsisartut sluttede derfor sig sammen om en fælles udtalelse:

- Det er en klar næse og det er et klart signal om at vi fremover skal stå stærkere i forhandlinger.

Hvad er det i vil opnå med denne her?

- Vi ville gerne sende et klart signal til Naalakkersuisut men også til den danske stat og amerikanerne om, at det her lands parlament er enige om at der skal nogen andre boller på suppen som man siger på dansk. Der skal ske andet og noget mere, siger IA's Naaja Nathanielsen til KNR.

 

Det ledede parti i Naalakkersuisut-koalitionen, Siumut, begrunder sin tilslutning til at give Nalakkersuisut en næse med, at det er vigtigt med en fælles stemme fra Inatsisartut.

 

- En af de vigtige ting i denne her sag er at, det grønlandske folk, os der bor i Grønland, vi står sammen når vi forhandler med andre lande og vores venner uden for Grønland. Derfor er det vigtigt at vi har en fælles stemme og vi har en fælles udgangspunkt, forklarer Jens-Erik Kirkegård fra Siumut.

 

Siumut understreger i udtalelsen, at de ser med stor alvor på den mistede servicekontrakt, og at de går sammen om det fremtidige arbejde for at sikre, at det ikke sker igen.

 

- I denne her udtalelse har vi lagt vægt på nogle målsætninger på den korte bane og den lange bane for at vise, hvad det er for noget ting vi syntes der er vigtige som skal være med i den videre snak, siger Jens-Erik Kirkegaard, der var ordfører i forespørgselsdebatten om Thule Air Base.

 

Derfor ønsker IA med denne fælles udtalelse, at fremtidige målsætninger bliver           .

 

 - Vi ønsker jo fra IA's side at, man gennemgår det her forsvarsaftaler og tillægsaftaler meget meget grundigt, og finde ud, får det grønlanske samfund det udbytte som vi må forvente når vi nu engang ligger hus til amerikansk tilstedeværelse, siger Naaja Nathanielsen fra Inuit Ataqatigiit.

 

Der har været en del debat i denne uge omkring Thulesagen, og torsdagens forespørgselsdebat blev afsluttet med den samlede udtalelse.

 

Partii Naleraq ville ligesom de øvrige partier gerne opnå, at det eksisterende forsvarsaftale-kompleks skal undersøges.

 


Men selvom partierne sluttede sig om en fælles udtalelse, så står hvert partis ordførerudtalelser under forespørgselsdebatten ved magt. Som Parti Naleraqs ordfører udtrykker det:

 

- Vi er enige om at i denne her er det noget vi skal være enige om. Det er en fællesudtalelse. Det er ligeså vigtigt for Parti Naleraq at, vores ordførerindlæg heller ikke blev erstattet af denne fælles udtalelse. Fordi vores aller aller vigtigste budskab udadtil kom igennem vores ordførerindlæg, siger Per Rosing Petersen.

 

Oppositionens største parti, Inuit Ataqatigiit mener, at denne udtalelse ikke stopper debatten om den amerikanske base.

 

- Den her sag er jo ikke slut. Det her, det er et mandat og besked til at komme videre med det her, og forsøge at stille os stærkere på det her område, siger Naaja Nathanielsen.

 

Alle partierne krævede samtidig, at advokatundersøgelsen vedrørende den mistede servicekontrakt på Thule Air Base bliver færdiggjort.