Møde om socialt udsatte grønlændere

IA's folketingsmedlem Sara Olsvig og den danske socialminister Karen Hækkerup mødtes i går for at fortsætte dialogen om blandt andet de socialt udsatte grønlændere i Danmark.
02. november 2012 06:18

Sara Olsvig pegede under mødet på nødvendigheden af at få afklaret den økonomiske situation omkring de sociale projekter under de fire grønlandske hus i Danmark. De har alle tidligere i år fået afslag på deres ansøgninger om økonomisk støtte via de såkaldte statslige satspuljemidler til sociale formål.

I sidste uge fremlagde socialministeren en endelig aftaletekst om satspuljen på det social- og integrationspolitiske område for 2013-2016. Og her er der samlet afsat 13,4 mio. kr. over en fireårig periode øremærket til strategi for udsatte grønlændere og deres børn i Danmark.

Ifølge Sara Olsvig skal de 13,4 millioner kroner tænkes sammen med den almene sociale indsats overfor udsatte grupper, og så skal den faglige viden og det netværk, som er opbygget i de senere år, videreføres og udvikles.

Derimod er der ikke nogen endelig afklaring om fremtiden for de sociale projekter under de fire grønlandske huse. Men socialminister Karen Hækkerup slog dog fast, at projekterne er sikret en overgangsstøtte for 2013 på samme niveau som i år. Men det en betingelse, at de grønlandske huse sender en ansøgning om fortsat støtte inden årets udgang.

Alt i alt mangler husene knap 11,3 millioner kroner i årene 2012 til 2015.

Men husene vil altså kunne videreføre deres projekter næste år.

- Men nu mangler at få forankret en fast støtte til projekterne i fremtiden, så der kan komme arbejdsro og kontinuitet i de grønlandske huses vigtige arbejder, som Sara Olsvig udtrykker det.