Moskusoksen er ikke truet

Moskusokser nær Kangerlussuaq er forsvundet, men bestanden er ikke i fare, forklarer moskusokseforsker fra Naturinstituttet.
29. juli 2015 04:24

Moskusbestanden nær Kangerlussuaq er forsvundet fra området. Men det betyder ikke, at man nødvendigvis skal bekymre sig over antallet af de store dyr, siger en forsker for pattedyr fra Naturinstituttet, Christine Cuyler.

- I sin helhed, når vi taler om bestanden, hvilket er det vigtigste, så syntes jeg ikke, at der er grund til bekymring, siger Christine Cuyler.

Hun fortæller, at tingene har ændret sig markant i løbet af det seneste årti. Tidligere var det nemt at spotte moskuser ved Kangerlussuaq, men nu skal man flyve langt ind i landet for at se nogle dyr. 

Der er dog ikke nødvendigvis blevet meget færre af dyrene, de trækker bare længere væk for at beskytte sig selv mod fangere, forklarer Cuyler.

Læs også Departementet kender til overfangst

Sidste uge sagde erhvervsfangere og turistoperatøre, at forsvinden af bestanden kan skyldes rovdrift af moskusoksen, mens andre peger på de larmende motoriserede køretøjer, ATV´er. 

 

Kloge moskusokser

Christine Cuyler siger, at dyrets forsvinden sagtens kan skyldes flere menneskelige aktiveteter. Derfor flygter de kloge moskus, for at redde sig selv.

- Man kan godt se, hvordan de flygter. De er jo ikke dumme. De står ikke der, og venter, når folk kører med motoriseret køretøjer for at skyde på dem. Det er ikke mærkeligt, at de flygter til steder, hvor de ikke kan ses, fortæller Christine Cuyler.

Læs også Delte meninger om færre moskusokser ved Kangerlussuaq

Christine Cuyler tilføjer dog, at fordi den seneste optælling af moskusen skete tilbage i 2012, kan hun ikke med sikkerhed sige, hvordan bestanden egentligt har det.

 

Ny optælling kommer ikke til at ske

Forskeren har derfor også startet et projekt, der gerne skal ende med en ny optælling af dyrene. Men det kommer ikke til at ske i år, og der er flere bump på vejen.

- Vi skal have ny viden om moskusbestanden. Departementet for fiskeri, fangst og landbrug vil gerne have det, så jeg kan rådgive dem. Jeg har lavet en projekt og ansøgt, men jeg fik ikke bevilling. Sådan er det, siger Christine Cuyler.