VIDEO Moskusjagt i Sermilikfjorden om nogle år

19 moskusokser fra Ivittuut går i denne tid og prøver at vænne sig til deres nye bosted, i det sydligste Grønland i bunden af Sermilikfjorden ved Nanortalik.
Skrevet af Karsten Sommer
22. oktober 2014 10:24

De 19 okser blev for et par måneder siden indfanget i Ivittuutområdet af et arbejdshold på 12 mand, bestående af to dyrlæger, to jagtbetjente, samt medarbejdere fra Kommune Kujalleq og besætningen fra transportfartøjet, Usisoq.


Grønlands Naturinstitut havde stillet krav om en nogenlunde ligestilling mellem kønnene, og der blev derfor indsamlet 12 køer samt syv tyre. Dyrene var 1- og 2-årige. 


Formålet med flytningen er, at erhvervsfangerne fra Kommune Kujalleq ikke mere skal sejle helt til Ivittuut for at nedlægge moskusokser.


I fremtiden skal de have mulighed for at fange moskusokser i deres egen kommune, vel at mærke når antallet af dyr er blevet tilstrækkeligt stort. 


På nuværende tidspunkt er moskusokserne dog totalfredede.


Inden flytningen har Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug foretaget en grundig undersøgelse af vegetationsforholdene i bunden af Sermilik, så man har sikkerhed for at moskusoksernes har tilstrækkelig føde i deres nye område.


Dyrene vil blive holdt under opsyn af Kommune Kujalleq.