Modstridende regler rammer KNR's ungdomskanal

KNR må ikke sende radioen Voice of Greenland lokalt, da det er programvirksomhed, men samtidig må der ikke reklameres i radioen, da, den ikke betragtes som programvirksomhed.
13. februar 2015 16:22

Det er lidt af en jungle at finde ud af, hvad KNR må sende i lokalradioen i disse dage.

Departementet har nu slået fast, at KNR ikke må udsende sine egne ungdomsprogrammer lokalt. Til gengæld må KNR gerne sende signalet fra Inatsiartutsamlingen eller det danske P1 ud lokalt.

Skal sendes til hele landet

Udefra kan det virke lidt forvirrende, men årsagen skal findes i, hvad Selvstyret definerer som programvirksomhed. Det er nemlig kun programvirksomhed, der skal sendes ud til hele landet.

Departementet oplyser til Radioavisen, at det betyder, at indhold, der er redigeret eller sammensat af for eksempel indhold fra programpakker, dvd'er, satelitprogrammer eller egne optagelser, ikke må sendes lokalt.

Må gerne sende P1 lokalt

Til gengæld må færdigredigerede programmer gerne videresendes. Derfor er det helt i overenstemmelse med reglerne, at KNR sender P1 og livesignalet fra Inatsisartut ud i æteren. Men ikke i orden at sende sin egen ungdomskanal, før der er tilladelse til at sende den ud via enten fjernsyn- eller radiosignalet til hele landet.

Læs også KNR direktør: Sermitsiaq.AG meler egen kage

For KNR's ledelse er hovedpinen altså, at ungdomskanalen er programvirksomhed og derfor ikke må sendes lokalt. Derfor sendes kanalen nu udelukkende via internettet.

Her bliver det dog indviklet. Når kanalens indtjeningsgrundlag vikles ind i diskussionen, bliver det hele nemlig vendt på hovedet.

Programvirksomhed og ikke programvirksomhed

Det, at kanalen sendes via internettet, betyder nemlig ironisk nok, at kanalen ikke må sende reklamer, da radio sendt via nettet ikke regnes for programvirksomhed, og KNR må kun reklamere omkring programmer som regnes for programvirksomhed.

Altså Ungdomskanalen er programvirksomhed og må derfor ikke sendes lokalt og sendes i stedet udelukkende via internettet. Her er kanalen nu ikke længere regnet som programvirksomhed, hvorfor der ikke må sendes reklamer på kanalen.