Qeqqata Kommunia: MIO-besøg førte til 49 underretninger

I slutningen april og starten maj måned var et hold fra MIO på besøg i Qeqqata Kommunia. Det har ført til en lang række underretninger til kommunen på baggrund af henvendelser fra børn og voksne.
Foto © : KNR
Skrevet af Kenneth Elkjær
23. oktober 2017 14:48

Mandag formiddag fremlagde MIO og børnetalsmand Aviaja Egede Lynge deres rejserapport fra Qeqqata Kommunia. Rapporten er den fjerde fra MIO, og den er ligesom de tre foregående trist læsning.

Rapporten er blevet til på baggrund af en lang række samtaler med børn og voksne, der har henvendt sig under besøget.

I nogle af samtalerne har børnene fortalt om så foruroligende forhold, at MIO har underrettet kommunen om sagen.

- Børnetalsmanden (...) har efter rejsen underrettet om 49 sager vedrørende 56 børn. To af disse sager blev anmeldt til politiet direkte, skriver MIO i sin rapport fra Qeqqata Kommunia.

LÆS OGSÅ Hash og manglende hjælp gør livet svært for børn i Qeqqata

I MIOs rapport kan man blandt andet læse om en pige, der fortæller, at hun er blevet seksuelt krænket af et familiemedlem, som dog blev frikendt i retten.

Men pigen er ikke blevet undersøgt af en læge, og hun ikke har fået den hjælp, hun gerne ville have, fortæller hun selv. Med pigens accept har MIO underrettet kommunen om pigen, som man er bekymret for.

Mere end 200 henvendelser

Børnetalsmanden, en konsulent og en børnekonsulent var under besøget i Qeqqata Komunia i Atammik, Napasoq, Maniitsoq, Kangaamiut, Sisimiut, Sarfarnnguit og Itilleq, hvor børn, unge og voksne kunne henvende sig.

168 børn og 128 voksne henvendte sig under MIOs rejse, der varede 14 dage.