Ministerium har ændret praksis i Thule-udbud

Det danske Udenrigsministerium tjekkede – stik imod tidligere praksis – ikke de firmaer, der søgte i udbudsrunden om servicekontrakten på Thule-basen. Det skriver Jyllands-Posten.
Foto © : EJ Hersom/Flickr Creative Commons
19. november 2014 07:24

Udenrigsministeriet har ændret praksis siden seneste service-udbud omkring Thule-basen og tjekkede derfor ikke firmaer, der søgte i den nyligt afsluttede udbudsrunde. Det oplyser Udenrigsministeriet til KNR.

Ændringen er sket i samråd med Kammeradvokaten for at leve op til EU’s udbudsregler, der foreskriver, at danske firmaer ikke må have fortrinsret i et udbud forud for andre EU-firmaer.

Under tidligere udbudsrunder har ministeriet tjekket, om de bydende selskaber levede op til Forsvarsaftalen fra 1962 mellem Danmark og USA, der siger, at det kun er danske og grønlandske firmaer, der må stå for vedligeholdensen af Pituffik – altså Thule-basen. Det er sket for at sikre brug af lokal arbejdskraft til basen.

Men den prasis har altid ikke fundet sted i den seneste udbudsrunde, hvor det amerikanske luftvåben har valgt et firma med adresse i Danmark, men amerikanske ejere, til at stå for opgaven fra efteråret næste år.

 

Lidegaard forventer, at klager blive taget alvorlig

Udbuddet er endt med, at firmaet Exelis Services A/S, der er dansk registreret og amerikansk ejet, foreløbig har vundet servicekontrakten. Det har fået det nuværende service-firma, Greenland Contractors og to øvrige dansk-grønlandske firmaer, der har budt på aftalen, til at klage til amerikanerne.

I en mail til KNR udtaler udenrigsminister Martin Lidegaard:

- Jeg har tillid til, at virksomhedernes indsigelser tages alvorligt i de amerikanske myndigheders behandling af sagen.

Exelis Services A/S har meldt ud, at firmaet vil benytte sig af lokal arbejdskraft, når de overtager opgaven på basen fra efteråret næste år.

Martin Lidegaard udtaler også:

- Jeg har en klar forventning om, at uanset hvilken virksomhed, som måtte vinde, vil USA håndhæve betingelserne i udbuddet, herunder at der i videst muligt omfang anvendes grønlandsk og dansk arbejdskraft ved Thule Air Base, så Grønland og det grønlandske samfund får størst muligt udbytte af samarbejdet om basen.