Minister skal forklare forkerte oplysninger om kampfly

Den danske forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal i dag på et samråd gøre rede for en række problemer i forbindelse med et planlagt køb af nye kampfly til det dansk forsvar.
Foto © : Rennet Stowe/Flickr Creative Commons
07. december 2017 07:33

Fly, som også skal kunne flyve i luftrummet over Grønland.

I alt har et flertal i Folketinget besluttet at købe i alt 27 Joint Strike Fighter – også kaldet F35 - kampfly til en pris på ca. 66 mia. kroner. Købet vil være det største enkeltindkøb, som den danske stat nogen sinde har foretaget.

Men en række kritiske sager er opstået lige inden bestillingen.

LÆS OGSÅ Nye kampfly er dårligere end forventet

Blandt andet har Rigsrevisionen påpeget i en rapport, at Forsvarsministeriet har overdrevet antallet af timer, som flyene er i stand til at være i luften.

Også flyenes levetid, som Forsvarsministeriet har beregnet til ca. 30 år, er lettere overvurderet, mener Rigsrevisionen.

LÆS OGSÅ Hård kritik af dansk kampfly-beslutning

I sidste uge kom det så yderligere frem, at Forsvarsministeriet har tilbageholdt oplysninger om støjniveauet fra kampflyene. Oplysningerne viser, at flyene larmer så meget, at indbyggere i nærheden af Flyvestation Karup, hvor flyene har base, kan blive tvunget til at flytte på grund af støjgener.

Ifølge Rigsrevisionen skal Forsvarsministeriet fremlægge et nyt beslutningsgrundlag med reviderede oplysninger, før Folketinget kan tage stilling til indkøbet.

LÆS OGSÅ Forsvarsminister forsvarer udskældt Arktis-helikopter