Minister: Danske klimamål er stadig ambitiøse

Dansk klimaminister afviser kritik fra Inuit Ataqatigiit om lavere mål inden for C02-udledning.
Qaanaap eqqaani iluliaq Foto © : Magssanguaq Qujaukitsoq
24. august 2015 14:33

Danmark er stadig ambitiøs, når det gælder udsigten for at reducere landets CO2-udslip i 2020. Det mener den ny danske minister for miljø, klima og forsyning, Lars Christian Lilleholt (V), som i dag og tre dage frem gæster Grønland.

I sidste uge meldte den danske regering ud, at den vil sænke ambitionerne for Co2-udledning til 37 procent i stedet for 40 procent, som ellers var planen hos den tidligere danske regering. Udmeldingen har fået kritik fra Inuit Ataqatigiits formand, Sara Olsvig, som mener, at den danske regering bør hæve ambitionerne, hvis de skal være til gavn for blandt andet Grønland.

Men de danske ambitioner er stadig ambitiøse, siger Lars Christian Lilleholt (V) til KNR.

- Det er regeringens målsætning, at vi skal nå en CO2-reduktion på mellem 37 og 38 procent i 2020. Og dermed vil Danmark være blandt de lande i verden, der har den største C02-reduktion.

Ingen fossile brændstoffer i 2050
Den lavere ambition inden for CO2-udledningen skyldes, at det vil være for dyrt for erhvervslivet i Danmark at opnå 40 procent i nedgang, vurderer den danske regering.

Men på lang sigt har Danmark langt større mål, understreger Lilleholt.

- I det lange perspektiv frem mod 2050 er det regeringens opfattelse, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændstoffer. Det vil sige kul, olie og naturgas. Og den målsætning gør vi alt, vi overhovedet kan, for at nå, siger han.


Naalakkersuisoq for klima, miljø og justitsområdet, Mala Høy Kúko, siger til KNR, at han ikke vil blande sig i Danmarks mål for Co2-udledning.