Minik Rosing: Grønlandisering har ødelagt folkeskolen

Den såkaldte grønlandisering, politikerne satte i værk efter etableringen af hjemmestyret i 1979, er en af grundene til, at grønlænderne i dag er forholdsvis dårligere uddannet.
Professor Minik Rosing Foto © : Kirsten Ellebæk/DR
Skrevet af Jonas Fievé
29. september 2015 15:44

Den melding kommer fra professor Minik Rosing, som blandt andet er bestyrelsesformand ved universitetet Ilisimatusarfik.

Han fortæller til avisen Jyllands-Posten, at da grønlænderne endelig fik hjemmestyre og senere selvstyre, voksede også ønsket om en grønlandisering - en udvikling, hvor grønlændere skulle sidde på de væsentlige poster i samfundet, og hvor der skulle tales grønlandsk og ikke dansk.

- Efter etableringen af hjemmestyret i 1979 gennemførte man en grønlandisering - man prioriterede det grønlandske sprog.

- Men det betød samtidig, at man fik ødelagt folkeskolen, fordi man på det tidspunkt havde et flertal af danske skolelærere. Man ville hellere have grønlandske lærere, der ikke var uddannet, end danskere, udtaler Minik Rosing til Jyllands-Posten.

Læs også FUTURE GREENLAND Minik Rosing vil vende grønlandske ’svagheder’ til fordele

Han er derfor skeptisk over for de "nye" magthavere i Grønland og deres forsøg på at gøre Grønland mere grønlandsk:

- Den generation, som fik gennemført hjemmestyret og i dag sidder på flæsket, er uddannet i Danmark.

Læs også Professor: Grønlandisering giver Selvstyret problemer

- De har stigende politisk fokus på at bruge mange penge på at bevare alle dele af yderdistrikterne.

- Man kan godt mene, at det er vigtigt og kulturbevarende at bevare distrikterne, men man kan også sige, at det er en måde at holde folk som gidsler, lyder det fra Minik Rosing.