Mindesten for Hans Hedtoft afsløret

30. januar 2005 12:48

Omkring 500 pårørende, efterladte og politikere var i eftermiddag mødt frem på Nordatlantens Brygge i København for at overvære afsløringen af en mindesten for 95 mennesker.

De 95 omkom for præcis 46 år siden, da grønlandsskibet Hans Hedtoft på sin jomfrurejse forliste i en brandstorm syd for Kap Farvel.

Dronning Margrethe overværede afsløringen af den hvide grønlandske marmorsten. Landsstyret var der med landsstyreformand Hans Enoksen og landsstyremedlemmerne Jens Napaattooq og Josef Motzfeldt.

Initiativet til endelig efter 46 år at få sat en mindesten i Danmark er taget af Kirsten Sietam og Sandra Vinding, som begge mistede deres fædre ved forliset i 1959.

- Den mindesten, der afsløres i dag har været ventet længe. Andre mennesker har gravsteder, hvor de enkelte kan mindes deres afdøde. Vi efterladte har i 46 år ikke fået begravet vore omkomne. Vi har ikke haft et sted at mindes, og det har været et stort savn hos os alle, sagde Kirsten Sietam i sin tale til de fremmødte.

Blandt de omkomne ved tragedien, der er kaldt Danmarks Titanic, var folketingsmedlem Augo Lynge og formanden for de grønlandske fisker- og fangerorganisationer, Carl Egede.