Millionarv til nye kommuner forsvundet i budget-kaos

De to nye nordkommuner skulle arve 111 millioner kroner fra den nu opdelte Qaasuitsup Kommunia, men under oprydningen er den arv skrumpet, og ifølge borgmesteren i Qeqertalik, så kan der blive tale om, at arven forvandles til gæld.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
09. maj 2018 17:13

- Det er forfærdeligt, lyder reaktionen fra borgmester i Kommune Qeqertalik, Ane Hansen. Det økonomiske udgangspunkt for den nye kommune kan nemlig vise sig at blive væsentlig ringere end oprindelig forudset.

I en pressemeddelelse sendt ud i slutningen af december 2017, oplyste daværende borgmester i Qaasuitsup Kommunia, Ole Dorph, at han afleverede en kassebeholdning på 111 millioner kroner til de to nye kommuner - Avannaata kommunia og Qeqertalik Kommunia.

LÆS OGSÅ Ole Dorph efterlader 111 millioner kroner til nye kommuner

Men de mange penge er tilsyneladende blevet brugt under en større hovedrengøring efter kommunen. Ifølge Ane Hansen er der fundet ubetalte regninger fra flere år tilbage i tiden.

Avannaata har regnet med arven

- Som det ser ud nu, er de fleste af pengene brugt, og der kan blive en gæld, som vi skal betale, siger Ane Hansen.

Hun er glad for, at kommunen har været forsigtige med at bruge for mange penge i år:

- Jeg havde regnet med, at der var meget, der skulle ryddes op, men omfanget her har overrasket mig. Vi har heldigvis lavet et meget forsigtigt budget for 2018, og det er jeg meget glad for, siger Ane Hansen.

LÆS OGSÅ Avannaata kører med underskud på budgettet

Situationen kan blive værre for Avannaata Kommunia, der har budgetteret med et underskud for 2018 på seks millioner kroner. I den forbindelse henviste kommunaldirektør Sivso Dorph netop til arven efter Qaasuitsup:

- Heldigvis har vi arvet omkring 57 millioner kroner fra Qaasuitsup Kommunia. Derfor regner vi med en kassebeholdning på omkring 51 millioner kroner når budgetåret slutter i december, sagde Sivso Dorph.