Miljøvurdering lavet i ekspresfart

Miljøvurderingen for Vestgrønland - hvor der bliver boret efter olie netop nu - er lavet i ekspresfart. Det, der normalt tager flere år er blevet hastet igennem på blot 4 måneder.
Skrevet af Naimah Hussain
05. juli 2011 12:42

Der er givet tilladelser til at efterforske efter olie i felterne Lady Franklin og Atammik allerede tilbage i 2002 og 2004, men der findes endnu ingen samlet, uvildig miljøundersøgelse for hele området. Og alligevel arbejder Cairn Energy på højtryk derude fra de to borerigge Leiv Eiriksson og Ocean Rig Corcovado.

DMU - Danmarks Miljø Undersøgelser og Grønlands Naturinstitut laver strategiske miljøvurderinger for Råstofdirektoratet, så de kan rådgive direktoratet om, hvordan miljøet og dyrelivet bliver påvirket af olieeftersøgning. En procedure, der normalt tager over 3 år fra den uvildige miljøvurdering begyndes til borearbejdet går i gang.

Men i Vestgrønland mellem Sisimiut og Nuuk skulle det altså gå i ekspresfart, og processen har derfor kun taget godt 4 måneder.

Afdelingsleder fra Grønlands Naturinstitut, Fernando Ugarte, kalder det en "meget meget hurtig proces":

"Det er den tredje miljøvurdering jeg er med til at lave. For denne her i Davisstrædet fik vi det at vide i slutningen af januar. I starten af februar kom aftalerne på plads og sidst i maj afleverede vi teksten. Så det gik meget, meget hurtigt", siger Fernando Ugarte.

Faktisk gik det så hurtigt, at der stadig kun er et udkast færdigt, som DMU har afleveret til Råstofdirektoratet, men som endnu ikke er offentliggjort. Cairn Energys egne miljøvurderinger, som kun gælder lokalt for de to felter, er købt og betalt af selskabet, men de uvildige undersøgelser for hele området er ikke blevet grundige nok. Tidspres har nemlig betydet, at en række ting ikke er med i den rapport, som er skrevet af de uvildige eksperter:

"Nogle af de ting, der mangler er en oliespilds-model, altså en model for, hvordan olien vil reagere i forskellige situationer. Det grønlandske klimaforskningscenter har en masse data fra Nuuk fjorden og Fyllas Banke, som ikke er inkluderet. De nyeste data om havfugle-kolonier er ikke med. Forurenende stoffers effekter er heller ikke redegjort for. Fangststatistikkerne og data fra overvågning er heller ikke godt nok. Vi havde simpelthen ikke tid til at lave ordentlige kort."

Men hvorfor er alle de her ting ikke med?

"Jamen, det er på grund af den deadline vi havde fået. Vi har masser af information, som vi skulle samle og skrive ned med meget kort varsel", siger han.

For områderne Disko Vest, Baffin Bugten og Østgrønland har det taget et år at skrive en overordnet strategisk miljøvurdering. Derefter foregår det typisk sådan, at der er nogle videnshuller i den overordnende vurdering, og derfor bliver der bevilliget flere midler til at lave grundigere undersøgelser.
Dernæst kommer licenserne i udbud, og de selskaber, der har fået licens, bevilliger så yderligere midler til grundige undersøgelser af de specifikke felter.

"I Disko Vest-området tog det for eksempel mere end tre år fra arbejdet med miljøvurderingen gik i gang, til de begyndte at bore. Og det er en passende varighed", siger Fernando Ugarte.

For Baffin Bugten har det ligeledes taget omkring 4 år, sammenlignet med Vestgrønland hvor eksperterne altså havde fra februar til maj i år - det vil sige godt 4 måneder til at vurdere hvilke konsekvenser olieeftersøgning har for miljø, fiskeri, havfugle osv.