Camp Century Mere relevant med USAs rolle

Camp Century
Bygningen af Camp Century Foto © : Jon Fresch
18. november 2016 13:13

Det er snarere USAs medansvar for Camp Century, der skal undersøges, end Grønlands medansvar.

Det sagde den danske undenrigsminister Kristian Jensen på et pressemøde i Nuuk med Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq.

På et samråd for to uger siden ville miljøminister Esben Lunde Larsen ikke udelukke, at Grønland kan have et medansvar for oprydningen af den gamle amerikanske base.

Læs også Vil stadig ikke placere ansvar for Camp Century

Det ville Kristian Jensen hverken tilslutte sig eller afvise, men sagde på pressemødet, at det er vigtigere at se på amerikanernes rolle.

- Jeg mener ikke, at det er et spørgsmål om, at vi skal kigge på et grønlandsk medansvar. Vi skal først og fremmest kigge på, hvad der er det Amerikansk medansvar, det synes jeg er det relevante at spørge om. Og for at finde ud af det, så er man nød til at gå igennem de mange juridiske erklæringer, der har været omkring de amerikanske baser på grønland og specifikt Camp Century. Og det arbejde er vi igang med i Justitsministeriet, siger han.

Læs også Grønland truer med at bringe Camp Century for FN

Ifølge Kristian Jensen har han ingen interesse i at forsinke processen og vil gerne have undersøgelserne afsluttet så hurtigt som muligt.