Mere end 4000 underskrifter mod politikernes frirejser

Mere end 4000 personer har skrevet under på, at de er imod, at politikerne tildeler sig selv og deres familier en ekstra frirejse til hovedstaden.
Foto © : Nils Baum/Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Kenneth Elkjær
23. oktober 2017 12:00

Salik Bianco Jeremiassen blev i sidste uge så forarget over, at formandsskabet i Inatsisartut vil give politikernes familier en ekstra frirejse til Nuuk hvert år. Det fik ham til at starte en underskriftsindsamling, som har fået stor opbakning over weekenden.

I skrivende stund - mandag formiddag - har 4066 skrevet under på, at de er imod forslaget. Og tallet stiger og stiger.

Initiativtageren forklarer til Sermitsiaq.AG, at forslaget har gjort ham 'virkelig sur':

- Prioriteringen er helt hen i vejret. Jeg synes, at man som politiker skal have en situationsfornemmelse for den situation vi er i. Jeg kunne forstå, hvis vi havde fundet olie og havde masser af penge, siger Salik Bianco Jeremiassen til Sermitsiaq.AG.

Han har valgt at forlænge indsamlingen af underskrifter, der havde deadline mandag klokken 12.00. Men Salik Bianco har valgt at fortsætte indsamlingen indtil, der er nået 5000 underskrifter.

LÆS OGSÅ Demokraterne imod øget partistøtte

En ekstra rejse

I dag har familierne til medlemmer af Inatsisartut, der bor udenfor Nuuk, ret til en frirejse om året. Med det nye forslag fra formandsskabet er der lagt op til, at de får yderlige en rejse hvert år.

- Forslaget fremsættes ud fra et ønske om at fremme hensyntagen i forhold til Inatsisartut medlemmernes familieliv, og herunder ikke mindst medlemmernes børn, lyder begrundelsen fra formandsskabet.

Parti Naleraq, Inuit Ataqatigiit og Siumut støtter forslaget.

- Det  er  jo  netop  os, der  finder  det  særdeles vigtigt, at  få  stoppet omsorgssvigt  af  børnene i  samfundet og  vi  mener, at vi netop på vores arbejdsplads, må vise, at vi står ved vore holdninger, lyder det fra partierne i koalitionen.

LÆS OGSÅ Demokraterne beskylder formandskab for manipulation

Men det argument køber Salik Bianco Jeremiassen ikke:

- Det er ikke omsorgssvigt at være væk fra sine børn i landstingssammenhæng. Og din/jeres argumentation er jo en direkte nedgørelse af alle de børn i Grønland der rent faktisk er omsorgssvigtet, skriver han på indsamlingens hjemmeside.

Demokraterne har udtrykt stor modvilje mod forslaget, der vil koste landskassen 230.000 kroner om året, hvis det bliver gennemført.

Torsdag behandlede politikerne i Inatsisartut forslaget. Her blev det sendt videre i udvalg.