Menneskerettighederne til eftersyn

Menneskerettighederne i Grønland har været til serviceeftersyn, og det er der kommet en række anbefalinger ud af, som bliver præsenteret i aften.
Jonas Christoffersen, direktør for institut for menneskerettigheder
Foto © : KNR
16. november 2016 11:17

I dag offentliggør institut for menneskerettigheder og Grønlands råd for menneskerettigheder deres statusrapport om, hvordan det står til med menneskerettighederne her i landet.

Selvom rapporten er på 161 sider, og indeholder en masse anbefalinger til, hvordan man kan forbedre de grønlandske menneskerettigheder, er det ikke et udtryk for, at det kun går dårligt.

- Det går typisk bedre, end man går og tror, siger direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen til KNR.

Læs også Menneskerettigheder i fokus

Grønland er et velfungerende demokrati

I 2009 var han for første gang i Grønland, og blev dengang mødt af mange grønlændere, som fortalte, at de ikke kendte noget til menneskerettigheder men, at det nok stod skidt til.  

Det billede kan Jonas Christoffersen dog ikke genkende.

- Det synes jeg ikke, det gør. Hvis man sammenligner med andre lande i verden, så det er det et velfungerende demokrati.

Selvom landet på de fleste områder faktisk lever op til menneskerettighederne, er der dog plads til forbedringer.

Læs også IA vil have uafhængigt center for menneskerettigheder

Plads til forbedringer

Sammen med Grønlands råd for menneskerettigheder har man derfor undersøgt, hvordan det står til med menneskerettighederne på ti forskellige områder.

- Et af de emner, der er velkendte, det er børn og unges rettigheder, og der er mange udsatte børn i Grønland, så det er naturligvis et tema, vi går ind i.

Derudover har man blandt kigget nærmere på, hvordan det går med retssikkerheden, ligebehandlingen og ikke mindst, hvor udbredt kendskabet til menneskerettighederne generelt er i samfundet.     

Bidrage til en politisk debat       

Jonas Christoffersen er ikke i tvivl om, at han håber på, at statusrapporten kan være med til at bidrage til en politisk debat om, hvordan man kan forbedre menneskerettighederne her i landet.

- Når vi afleverer denne her rapport til Inatsisartut, og siger, at det her er vores rapport om menneskerettighedssituationen, håber vi, at den så indgår i en dialog med Naalakkersuisut om, hvad man har tænkt sig at gøre, siger direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen.

Statusrapporten bliver præsenteret i aften klokken 19:30 ved en offentlig reception i kulturhuset Katuaq i Nuuk.

Læs også Ny rapport om handicappede i Grønland