Martha: Førtidspensionister skal i arbejde

Kommunerne skal det kommende år vurdere den store gruppe af førtidspensionister og undersøge om nogle af dem kan sættes i arbejde. Hvilke job er dog stadig uklart.
Foto © : KNR
Skrevet af Andrea Christiansen
05. maj 2015 12:47

Forventningen er imidlertid, at 15 procent af de næsten 3000 førtidspensionister vil falde helt ud af ordningen fra næste år, mens andre førtidspensionister kan sættes i deltidsarbejde. 


- Vi forestiller os, at inddrage førtidspensionisterne mere i samfundet, i fremtiden kan nogle af dem få et arbejde og andre kan få deltidsarbejde, siger naalakkersuisoq for familie, ligestilling og socialeanliggender, Martha Lund Olsen, Siumut.

 

Problemer i forslaget

Oppositionen bakker op om initiativet for at sikre at førtidspensionisternes deltager aktivt i samfundet, men de ser flere problemer i forslaget. 
Ikke mindst stiller de sig tvivlende overfor, hvordan man kan tilbyde førtidspensionisterne arbejde, når arbejdsløsheden stadig er høj mange steder.

 

Læs også Skrappere krav til førtidspensionister

 

Samtidig frygter IA og Partii Naleraq, at mange socialforvaltninger ikke vil kunne følge med og løfte flere opgaver. 

En risiko er også, at der vil ske flere fejl. Ikke mindst set i lyset af de mange ufaglærte sagsbehandlere, lyder det fra IA.

Lige nu er der knap 4000 arbejdssøgende, derfor peger IA og Partii Naleraq på, at det bliver svært at finde arbejde til de næsten 3000 førstidspensionister. 

 

Fiskeri og råstofindustri giver arbejdspladser

Naalakkersuisoq Martha Lund Olsen peger dog på, at samfundet mister rigtigt mange penge på, at have arbejdsdygtige borgere parkeret på førtidpension, og hun håber, at de store virksomheder kan være med til at tage imod de førtidspensionister som kan arbejde. Martha Lund Olsen kommer med forslag hvor førtidspensionister kan også arbejde:


- Jeg er helt sikker på, at der kommer flere arbejdspladser ved at udvikle fiskeriet, og når der kommer større aktivitet i råstofindustrien i fremtiden, siger naalakkersuisoq Martha Lund Olsen.

 

Forslaget bliver anden og tredje behandlet på Inatsisartuts efterårssamling.