Qujaukitsoq: Mange ting som Obama ikke lykkedes med

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, vakte opsigt da han både udtalte støtte Donald Trumps administration og kritiserede Barack Obamas administration under en konference i Canada sidste år. Udmeldelserne bunder sig i utilfredshed på grund af manglende resultater i Arktis, siger Vittus Qujaukitsoq på dagen for Donald Trumps indsættelse som præsident for USA.
Skrevet af Ivik Kristiansen
20. januar 2017 19:31

- Der er mange ting, der ikke er lykkedes i forhold til Arktis, og i forhold til deres bestræbelser på at videreføre den vækst, som der er behov for i arktis, siger Vittus Qujaukitsoq.

Det gælder blandt andet den manglende udvikling om at nå en mere gunstig aftale for amerikanernes tilstedeværelse i Pituffik, hvor Vittus Qujaukitsoq håber på, at den nye administration vil have en mere åben tilgang.

LÆS OGSÅ Sådan kommer Trumps indsættelse til at foregå

Flere eksperter har dog udtalt, at Grønlands chancer for bedre aftaler bliver foringet med Donald Trump som præsident. Han har nemlig meldt ud, at de lande, der har amerikanske baser, skal til at yde mere, hvis de fortsat skal nyde godt af dets militære beskyttelse.

LÆS OGSÅ Trump kan hjælpe Grønland på vej mod økonomisk selvstændighed

Vittus Qujaukitsoq mener dog, at Grønland allerede har ydet meget.

- Dets skal ses i forhold til de snart 76 år, Grønland har stillet land, sø og luft territorium for USA. Og det er jo et betragteligt bidrag, som Grønland har ydet i modsætning til mange andre NATO lande, lyder det fra Vittus Qujaukitsoq.

Ønsket om bedre aftaler udviklede sig for nylig til en kontrovers med Vittus Qujaukitsoq i hovedrollen. Han siger dog, at han har handlet ud fra et mandat fra Inatsisartut, og at det ikke er et arbejde, han har tænkt sig at droppe.

LÆS OGSÅ Trump lover at forene USA før indsættelse som præsident

- Det kan jo ikke fortsætte på den måde, hvorfor Inatsisartut har udarbejdet en beslutning, der går ind for, at vi skal have en økonomisk imødekommelse for at stille faciliteter til rådighed. Også hvad angår Thule Airbase, også hvad angår den generelle amerikanske tilstedeværelse, siger Vittus Qujaukitsoq.