Mange hash-sager bliver aldrig afgjort

I år 2016 har Grønlands Politi registreret i alt 544 overtrædelser af loven om euforiserende stoffer, og der er blevet konfiskeret 63 kilo hash. Men i mange af sagerne falder der aldrig dom, fordi det er svært at løfte bevisbyrden.
ikiaroornartoq Politi stoffer
Foto © : KNR
Skrevet af Mads Pedersen
18. februar 2017 11:32

I Grønlands Politis årsrapport kan man læse at der er fundet skyldige i 54 procent i sager om euforiserende stoffer. 5 procent er frifundet, mens 41 procent af sagerne er henlagte. Med andre ord bliver der ikke fastlagt en gerningsmand med sikkerhed i 41 procent af sagerne.

Og 69 procent af henlæggelserne sker på bevisets stilling. Altså manglende beviser. Og det er der en naturlig forklaring på, siger politimester Bjørn Tegner Bay.

Et eksempel på en sådan sag, kan være at en person i Danmark der sender små mængder hash i et brev til en navngiven person i Grønland med post.

Og når modtageren nægter at have nogen viden om forsendelsen er det svært for politiet at finde den skyldige med en sådan sikkerhed, at han vil blive dømt i retten, da afsenderen enten undlader at skrive en afsender eller skriver et tilfældig navn fra telefonbogen.

- Men heldigvis opdager Toldfunktionen og vi hashen - så den får vi fat i, siger Bjørn Tegner Bay og forsætter:

- I den slags sager konfronterer vi selvfølgelig modtageren, men hvis modtageren nægter viden om forsendelsen kan vi ikke gøre andet end at lukke sagen på grund af beviset stilling, fortæller Bjørn Tegner Bay til KNR.

- Vi kan jo ikke komme i retten uden, at vi er næsten 100 procent sikker på at der falder en dom i sagen. Det er en del af den objektivitetsforpligtigelse vi som politi- og anklagemyndighed er underlagt. Det er et spørgsmål om retssikkerhed - og så skal vi heller ikke spilde rettens tid, forklarer politimesteren.

LÆS OGSÅ Stor stigning i anmeldelser til politiet