Mange fejl i Partii Inuits forslag

Partii Inuit har i valgkampen undskyldt sine manglende aktivitet med, at det er embedsværket, der er efter dem på grund af manglende grønlandske oversættelser, men en gennemgang afslører mange fejl i partiets forslag.
Formanden for Partii Inuit Nikku Olsen
27. november 2014 16:04

Partii Inuits tid i Inatsisartut har budt på en lang række skuffelser i form af forslag, der blev afvist inden de overhovedet blev optaget på samlingerne i parlamentet.

- Det er fordi vi ikke sendte dem på dansk, klagede Nikku Olsen på et vælgermøde.

Det er bare ikke korrekt. Det viser radioavisens gennemgang af forslagene, som ganske enkelt ikke lever op til formkravene, og derfor er blevet kasseret af Inatsisartuts formandsskab på baggrund af embedsværkets indstilling.

Mange problemer

Her af fremgår, at nogle af problemerne var manglende beskrivelse af forslagenes økonomiske konsekvenser, usammenhængende begrundelser, sammenblandinger af Naalakkersuisuts og Inatsisartuts rolle og manglende forståelse for forskellen på beslutningsforslag og lovforslag. Endeligt kan det i flere tilfælde være vanskeligt at tolke, hvad forslaget egentligt går ud på.

Et forslag faldt kun på sprog

Ud af godt 30 forslag, er kun et enkelt afvist, alene med henvisning til den manglende oversættelse.

Partii Inuit har modtaget de indstillinger som lå til grund for afvisningerne, og hvori Nikku Olsen kunne læse, at det ikke kun var sproget, men i de fleste tilfælde indholdet, der var problemet.

Læs også Lars Emil: Nikku kom til mig, så drøfter vi sammen

Læs også Partii Inuits forslag endnu engang kasseret

Læs også Partii Inuits forslag kasseret – igen

Inatsisartuts Bureau oplyser, at Partii Inuit normalt ikke har søgt rådgivning om formkrav, hvilket de synes er meget ærgerligt, eftersom tilbuddet om rådgivning er åbent for alle Inatsisartuts politikere. Partii Inuit søgte i et tilfælde assistance, da de genindsendte et forslag, identisk med et de fik afslag på ved den forrige samling. Dette skete dog umiddelbart inden selve deadline dagen, og det var ikke muligt for Inatsisartuts Bureau at udbedre det ganske fejlbehæftede forslag.

Manglende pressedækning

Formand Nikku Olsen kritiserede KNR i denne uges AG for ikke at have fortalt om partiets forslag.

KNR fik tidligere udleveret Partii Inuits forslag, men bad også om de indstillinger partiet havde modtaget som begrundelse for afslagene. I stedet henvendte Randi Broberg sig med et ønske om, at få partiets forslag tilbage. Det indvilligede KNR ikke i.

I går sendte Partii Inuit så endeligt de indstillinger, som ligger til grund for at Inatsisartuts formandskab afslog partiets forslag.

Ingen paragraf 37 spørgsmål

Partii Inuit har til dato og siden valget i 2013 ikke har afsendt ét eneste § 37 spørgsmål. Ej heller søgt at indlevere sådanne.
Det fremgår af Inatsisartuts  årsberetning for 2013, at der i 2013 blev fremsendt i alt 266 § 37 spørgsmål.