Mala Høy Kúko: For risikabelt at overtage ansvaret for store oprydningsopgaver

Grønland skal ikke indgå politiske aftaler, hvor landet overtager ansvaret for amerikanske eller danske efterladenskaber i det grønlandske miljø.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Laura Aggernæs
13. april 2015 06:16

Sådan lyder det nu fra Naalakkersuisoq for natur, miljø og justitsområdet, Mala Høy Kúko, i en pressemeddelelse.

Reaktionen kommer efter KNR i sidste uge fortalte, at flere tusinde tons jord katagoriseret som 'farligt affald', der skulle være sendt ud af landet til Danmark, er strandet ved Thule, fordi Selvstyret og Miljøministeriet indgik en aftale uden at tage højde for EU's regler om indførsel af jord til EU.

LÆS OGSÅ Giftigt affald ved Dundas er kommet for at blive

Men så store oprydningsopgaver vil altid være forbundet med en del usikkerhed, og vil derfor være for risikable at overtage ansvaret for, mener Mala Høy Kúko.

- Ved at lade forureneren stå for oprydningen sikrer man sig også mod, at Selvstyret kommer til at hænge på ekstraregninger i forbindelse med oprydninger, tilføjer han.

Anthon Frederiksen, den daværende naalakkersuisoq for indenrigsanliggender, natur og miljø, indgik i sin tid aftalen mellem Grønland og Danmark om oprydningen ved Dundas.

LÆS OGSÅ Anthon spørger ind til miljøoprydning ved Dundas

Efter anbefaling fra en konsulent i departementet traf han desuden beslutningen om at deponere den forurenede jord under permafrostspejlet, da jordaffaldet på grund af EU-regler ikke kunne sendes til Danmark.

En løsning, der ifølge en pressemeddelelse fra Naalakkersuisut, tager højde for eventuelle klimaforandringer, er miljømæssig forsvarlig og i overensstemmelse med intentionerne i den politiske aftale fra 2011, som Anthon Frederiksen dengang indgik.