Makrelfiskeri uden gevinst skuffer

Makrelfiskeriet i Østgrønlands farvand er stoppet. Det bekræfter fiskerilicenskontrollen GFLK til KNR. Hos oppositionen er der ikke noget tvivl.
Skrevet af Nauja Møller
03. september 2015 19:32

- Vi har spillet lotto med finansloven. Det burde vi lære noget af, derfor siger vi at lad os nu sætte os sammen og snakke reelt om rigtige ting og problemer, inden vi begynder at prøve at lappe huller med afgifter, det siger Naaja Nathanielsen.

 

Hendes udtalelse kommer efter, at Fiskerilicensinspektør Mads Nedergaard bekræfter, at fiskerne har pakket makrelnettene sammen og i stedet overgår til sildefiskeriet.

Læs også Naalakkersuisut selv skyld i større underskud

Medlemmet af finansudvalget fra Inuit Ataqatigiit håber at Naalakkersuisut bliver klogere efter den forfejlede forventning til indtægtskilde.

- Det her er et helt klar lektie til os i samfundet at man ikke kan regne med indtægter på den måde vi har gjort, at man så gør sit hjemmearbejde meget meget bedre og hvis vi skal have en finanslov der hænger sammen skal vi lade være med at basere den på tvivlsommen indtægter og måske, hvis nu, i så fald, vejret og alt muligt andet, siger Naaja Nathanielsen.

Læs også Steen Lynge ønsker realistisk finanslov

Det samlede tal viser en makrelfangst i 2015 på godt 30.000 tons. Det er hermed kun en tredjedel af hvad Naalakkersuisut havde lagt finanslov efter. Der var nemlig budgetteret med 85.000 tons makrel, der skulle give indtægter på 81 millioner kroner til landskassen.

Læs også Uldum: Vejret i vejen for makrelsucces

Og med en slunken landskasse er udsigten til kun en tredjedel af indtægterne fra makrelfiskeriet dårligt nyt for samfundet, mener Naaja Nathanielsen:

- Derfor bliver vi nød til nu at kigge på finanslov for 2016. Det skal ske med nye øjne og se om det her hænger sammen, er det her er overhovedet realistisk og hvad skal der til, det siger finansordfører for Inuit Ataqatigiit, Naaja Nathanielsen.

KNR har i dag forsøgt at indhente kommentar fra Naalakkersuisut, men det har ikke været muligt.